Actrița Loredana Cosovanu: „Cred că în fiecare generație există o parte «de aur». Trebuie doar să vrei să o vezi”

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Actrița Loredana Cosovanu vorbește, într-un interviu pentru Spectacola, despre diferențele dintre generațiile din Teatru, despre pasiunea de a juca și despre provocările pe care le întâmpină un tânăr actor în drumul spre succes. 

Loredana Cosovanu este actriţă a Teatrului EXCELSIOR. În această stagiune o puteţi vedea în „Familia Addams", „Arlecchino şi pierdutele iubiri", „Minunata lume nouă" – spectacole pentru publicul de toate vârstele, dar şi în „Prâslea cel voinic şi merele de aur", un spectacol pentru copii. Un interviu despre provocarea de a juca pentru publicul de toate vârstele şi despre apartenenţa la generaţia „Millenials", din care fac parte tineri cu noi provocări artistice. 


Spectacola: Faci parte din Generația Y, Generația denumită „Millenials", o generație de nativi digitali, oameni confortabili cu tehnologia și, poate, mai puțin cu emoția. Ce înseamnă să fii actriță în prezent?

Loredana Cosovanu: Să faci parte din Generația care și-a mai atașat un „membru” - telefonul sau tableta - schimbă puțin felul de a vedea lucrurile. Toate platformele și aplicațiile existente îți oferă și alte mijloace prin care să te poți exprima artistic, îți oferă chiar mai multă libertate în interpretare și în alegerea subiectelor abordate. Trebuie doar să înveți să le folosești în favoarea ta.

Spectacola: Încă există nostalgici care vorbesc despre o „Generație de Aur" din care, din păcate, au rămas foarte puțini dintre actori. Cum vă poziționați voi, actorii tineri, în fața unor astfel de „clasamente". Mai poate scena de astăzi să asigure titlul autentic de „vedetă"?

Loredana Cosovanu: Cred că în fiecare generație există o parte „de aur”. Trebuie doar să vrei să o vezi, să accepți schimbările. E adevărat că există diferențe între timpuri, dar altfel nici nu are cum să fie. Eu nu cred în vedete. Cred în actori dedicați și talentați care, distribuiți în rolurile potrivite, da, pot deveni foarte populari, iubiți de public.

 

Spectacola: Cum și când ai descoperit Actoria și ce te-a făcut să alegi această cale profesională?

Loredana Cosovanu: Am descoperit actoria în timpul liceului și mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios. Apoi, magia construirii unui spectacol m-a vrăjit: cum, din nimic, ajungi să formezi un Univers!... iar mie îmi place să construiesc, așa că nu am mai plecat.

 

Spectacola: Ești absolventă a Universității de Arte „George Enescu" din Iași. Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit în facultate și care te ajută acum pe scenă?

Loredana Cosovanu: Un sfat pe care l-am luat cu mine de la Iași e acela că atunci când nu știi ce să faci, să apelezi la micul adevăr. Te poate salva!

Spectacola: Crezi în valoarea actorilor fără studii în domeniu?

Loredana Cosovanu: Da, atât în industria filmului cât și a teatrului, există persoane care joacă excelent, fără să aibă studii în domeniu, dar oamenii aceştia au un simț care îi ajută să redea frânturi de viață într-un mod autentic. Deci da, nu e nevoie ca actoria să fie meseria ta de bază ca să fii un actor valoros.

 

Spectacola: Te-ai gândit să îți completezi formarea profesională în străinătate sau ești din partea celor care spun că această meserie se poate face bine doar în limba natală?

Loredana Cosovanu: Nimic nu e imposibil. Știu, sună a clișeu dar câteodată e inevitabilă folosirea clişeelor. Cum e și acum! Da, e greu să fii organic într-o altă limbă, dar atâta timp cât ești dispus să înveți, cu ajutorul potrivit în mediul potrivit, se poate. Deci da, aș pleca și prin alte țări.

Spectacola: Cum ai ajuns să faci parte din trupa de actori a Teatrului EXCELSIOR?

Loredana Cosovanu: M-am dat peste cap de trei ori ca să ajung la concurs, l-am luat, am semnat, am repetat, am jucat!

 

Spectacola: Ce înseamnă pentru tine Teatrul EXCELSIOR? 

Loredana Cosovanu: Teatrul Excelsior e a doua mea casă în București.

 

Spectacola: La EXCELSIOR joci atât în spectacole pentru publicul... generalist, cât şi în spectacole pentru copii. Care public este mai dificil, mai provocator? 

Loredana Cosovanu: Atunci când ai copii în public este mai provocator pentru că e mai greu să îi ții pe cei mici atenți pe durata întregului spectacol.  Însă nici cu publicul adult nu e ușor…

 

Spectacola: Ce rol îţi doreşti pentru perioada următoare? 

Loredana Cosovanu: Mi-e dor de un Cehov. Să sap puțin în adâncurile sufletului!

 

Spectacola: Cum fac actorii să țină minte atâtea replici din atâtea spectacole pe care le joacă într-o stagiune... astfel încât să nu aibă ezitări pe scenă? 

Loredana Cosovanu: De obicei, textul se asociază cu mișcări în scenă, cu gânduri, îți faci un traseu, o poveste a personajului care te ajută să rămâi în locul potrivit.

Spectacola: Ce actori admiri? 

Loredana Cosovanu: Îl admir, admir, admir pe Leonardo Dicaprio. Mi se pare excelent tot traseul său ca actor. 

 

Spectacola: Care este cea mai frumoasă amintire de pe scenă? 

Loredana Cosovanu: Cea mai frumoasă amintire de pe scenă este de la un spectacol independent, în timpul căruia s-a luat lumina, iar noi am putut continua spectacolul doar datorită oamenilor din public care și-au deschis lanternele de la telefon și le-au îndreptat spre noi. Aia da conectare la public! 

 

Spectacola: Un mesaj pentru publicul tău... 

Loredana Cosovanu: Mă bucur că, în ciuda vremurilor nefavorabile, iubitorii de teatru au rămas la fel, curioși și cu poftă de teatru, de aceea am să le urez vizionare plăcută și bucurie!Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel