Acetona, bomba cu ceas de pe măsuţa de machiaj. Folosit frecvent în spaţii închise, banalul dizolvant de unghii ne poate îmbolnăvi

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Kris Atomic
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Kris Atomic

Când devine periculoasă inhalarea de acetonă? Află din materialul următor la ce riscuri de îmbolnăvire te expui atunci când îţi faci manichiura acasă.

Unghiile îngrijite şi frumos colorate sunt admirate de oricine, iar cele mai frumoase cer timp şi răbdare. Dar şi precauţie, spun medicii. Acetona cu care dizolvăm oja de pe unghii poate deveni periculoasă atunci când este folosită în exces, mai ales în spaţii neaerisite. Vapotii pot fi inhalaţi cu fiecaer utilizare şi astfel riscăm să dezvoltăm boli de plămâni, insuficienţă respiratorie, ochi iritaţi, gât inflamat, intoxicaţii dar şi afecţiuni mult mai grave. Din cauza solvenţilor precum acetona şi acetatul de etil, dizolvanţii de lac de unghii descompun oja şi o dizolvă. Agenţii de îndepărtare a lacurilor de unghii pot fi împărţiţi în două categorii: cu şi fără acetonă. Este bine mereu să alegem din raft dizolvantul fără acetonă dacă vrem să avem grijă şi de sănătatea noastră, nu doar de unghii. În plus, se ştie deja că acetona folosită des poate deteriora şi usca unghiile, precum şi pielea din jurul acesteia, deoarece îndepărtează uleiurile naturale ale pielii.

Sigur ţi s-a întâmplat ca în timpul îndepărtării lacului de unghii să te deranjeze mirosul înţepător de acetonă. Acela este momentul în care inhalezi vaporii de acetonă, acest solvent care ar putea să-ţi dea dureri de cap toată ziua, să te facă să te simţi ameţit, să tuşeşti necontrolat, să ai gâtul iritat sau chiar să ai vărsături. Cauza este acumularea lentă în organism.

Citește continuarea pe DC NEWS

 

Cum îndepărtezi petele de ojă de pe haine

 

Fie că te grăbești sau se pare că nu ai o mână sigură, să te murdărești de ojă este o greșeală destul de frecventă. Din fericire, există o varietate de modalități de a îndepărta petele nedorite de lac de unghii - nu trebuie decât să citești acest ghid despre cum să îndepărtezi lacul de unghii de pe haine și să alegi metoda potrivită pentru tine. 

Soluțiile vor fi diferite în funcție de tipul de țesătură care a fost pătată, dar fiecare metodă este la fel de eficientă și va îndepărta lacul de unghii de pe haine fără să lase urme de deteriorare. Asigură-te doar că verifici întotdeauna eticheta de îngrijire de pe haină pentru a identifica tipul de material de care este vorba.

Atunci când folosiți substanțe precum dizolvantul de lac de unghii pentru a scăpa de petele de pe haine, este important să le spălați bine după aceea pentru a îndepărta orice reziduu. Folosiți un detergent cu proprietăți de combatere a petelor și verificați mai întâi eticheta de îngrijire a hainelor.

Citește continuarea AICI



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel