ACESTE 6 obiceiuri surprinzătoare dăunează sănătății creierului

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Robina Weermeijer
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Robina Weermeijer

Cu toții ne dorim să rămânem ageri pe măsură ce îmbătrânim. Dar alegerile nesănătoase și pașii greșiți neintenționați ar putea să vă afecteze sănătatea creierului.

Rahul Jandial, neurochirurg-cercetător din Los Angeles, împărtășește care sunt obiceiurile dăunătoare care vă afectează sănătatea creierului. 


1. Stați toată ziua pe scaun 


A sta toată ziua pe scaun este dăunător pentru sănătatea ta generală. Iar creierul tău nu face excepție. "A sta jos înseamnă inactivitate, iar inactivitatea este rea pentru creier", spune Dr. Jandial.


Asta pentru că mișcarea "menține arterele creierului deschise, permițând neuronilor delicați să rămână irigați cu sânge hrănitor", explică el. Cu alte cuvinte, activitatea fizică stimulează fluxul sanguin și, la rândul său, transportă oxigenul și nutrienții esențiali către creier.


În plus, aceasta îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul, ambele benefice pentru sănătatea creierului. Așadar, atunci când stați mult în fund, creierul dvs. nu culege beneficiile.


2. Vă izolați de prieteni și familie 


"În timp ce unii oameni prosperă în singurătate, cei mai mulți nu", spune Dr. Jandial. Iar săritul peste oportunitățile de a fi social poate afecta sănătatea creierului. 


3. Ascultați muzică tare


Credeți sau nu, să vă dați drumul la căști s-ar putea să vă dăuneze creierului.


Într-adevăr, expunerea prelungită la zgomote puternice poate schimba modul în care creierul procesează vorbirea, potrivit unui mic studiu pe animale din noiembrie/decembrie 2014, potrivit Ear and Hearing. Cercetătorii au observat că pierderea auzului indusă de zgomot poate afecta recunoașterea de către creier a sunetelor de vorbire.


Deși această cercetare a fost realizată pe animale, ea poate avea implicații importante și pentru oameni. Asta deoarece pierderea auzului în timp a fost legată de demență, spune Dr. Jandial.


4. Nu dormiți suficient


Un studiu din septembrie 2018 a concluzionat că performanța cognitivă - inclusiv memoria, raționamentul, rezolvarea problemelor și abilitățile de comunicare - este afectată la persoanele care dorm de obicei mai puțin de șapte sau mai mult de opt ore pe noapte.


5. Fumatul


De la cancer la boli de inimă și boli legate de plămâni, fumatul face ravagii practic în fiecare organ al corpului. Și puteți adăuga creierul la această listă.


"Fumatul dăunează mucoasei vaselor de sânge și poate duce la îngustarea acestora, ceea ce poate cauza un flux sanguin redus către creier", spune Dr. Jandial.


6. Mănâncă prea mult zahăr


Pofta ta de dulce ar putea avea un efect negativ asupra creierului tău.


Cercetările efectuate pe animale demonstrează o legătură între consumul de zahăr și îmbătrânirea celulelor și deficiențe în memorie și cogniție, potrivit Harvard Medical School.


Iar la oameni, se poate vedea clar consecința excesului de zahăr asupra creierului persoanelor cu diabet, o boală caracterizată prin niveluri cronic ridicate de glucoză în sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta conectivitatea funcțională a creierului, poate micșora creierul sau poate provoca boala vaselor mici, care inhibă fluxul sanguin în creier, ceea ce duce la dificultăți cognitive, conform Harvard Medical School.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel