Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

Data publicării:
Tudor Ciuhodaru, foto Instagram
Descriere foto: Tudor Ciuhodaru, foto Instagram

Medicul Tudor Ciuhodaru a spus, în exclusivitate pentru DC Medical, care e diferența dintre radiațiile produse de arme nucleare și cele produse de accidentele nuclare și ce să faci în urma unei unde de șoc.

"Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice. În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).

De altfel efectele radiațiillor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%.

Așa că în astfel de situații 2 lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.
2. Ramânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive - pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competetiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva”, adeclarat dr. Tudor Ciuhodaru la DC Medical. 

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI și e bine de știut că:

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel