A murit Toto Cutugno. Boala care l-a răpus pe cântărețul italian

Data actualizării: | Data publicării:
Toto Cutugno, captură video YouTube
Descriere foto: Toto Cutugno, captură video YouTube

Toto Cutugno s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani. 

Toto Cutugno s-a stins din viață astăzi, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat, potrivit ansa.it

Cel care a dat vestea pentru ANSA a fost managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că, 'după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni'.

 

Marele artist împlinise în luna iulie 80 de ani

Toto Cutugno, născut la 7 iulie 1943, este simbolul muzicii italiene în străinătate datorită L'Italiano. Cu cincisprezece prezențe la festivalul de la Sanremo la activ (cu o prestație istorică în 1990, în duet cu Ray Charles), autor de hituri îndrăgite chiar și în străinătate, de la L'Italiano la Il tempo se ne va, La mia musica, Solo noi, pentru a numi doar câteva, Cutugno a fost un adevărat showman, capabil să treacă cu extremă ușurință de la compoziția de cântece la găzduirea de emisiuni de televiziune (în 1987 s-a aflat la cârma unei ediții de succes a emisiunii "Domenica In").

 

Toscan, dar crescut în Liguria, la nici 20 de ani a înființat un grup, Toto e i Tati, cu care cânta live. 1975 a fost anul marelui său succes în Franța, iar anul următor a fost debutul său la festivalul de la Sanremo: a urcat pe scena de la Ariston cu grupul său, Albatros, cu 'Volo AZ 504'. S-a clasat pe locul al treilea. La scurt timp după aceea a venit 'Nel cuore nei sensi', cu care a participat la Festivalbar și care a sărit în fruntea topurilor în versiunea franceză înregistrată de Gerard Lenorman. Cutugno a scris, de asemenea, primul cântec pentru marele Adriano Celentano, Soli. Un cântec care avea să rămână în fruntea topurilor timp de luni de zile. Albumul de debut, "Voglio l'anima", a apărut în 1979.  'Solo noi' a fost lansat la Sanremo în 1980, an în care Cutugno a semnat toate piesele de pe albumul 'Il tempo se ne va' pentru Adriano Celentano. După lansarea albumului 'La mia musica' în 1981, a câștigat Sanremo în 1983 cu piesa sa emblematică, L'Italiano. Melodia a vândut milioane de discuri și l-a făcut celebru în întreaga lume, inclusiv în Israel, Iran și Coreea.

 

''Lăsați-mă să cânt cu chitara în mână, lăsați-mă să cânt, sunt italian''


   În 2010, după o perioadă dificilă din motive de sănătate, a ajuns la Sanremo alături de Belen Rodriguez, cu care a cântat Aeroplani. În 2012, invitat de Fabio Fazio, interpretează L'Italiano cu corul Armata rossa. Legătura sa cu festivalul este atât de puternică, încât în 2005 renunță la Olympia din Paris pentru a participa. Și, între festivaluri, Toto călătorește prin lume, fără să stea niciodată pe loc, mereu fidel sloganului său: ''Lăsați-mă să cânt cu chitara în mână, lăsați-mă să cânt, sunt italian''. În 2019, a izbucnit un caz ucrainean: un grup de deputați ucraineni a cerut, printr-o scrisoare, să i se interzică accesul lui Toto Cutugno, care avea un concert la Kiev, sold out de ceva timp, pentru presupuse poziții pro-ruse. El a răspuns că este "surprins și îngrijorat", declarându-se mereu distant de politică: "Sunt apolitic”, potrivit Ansa.it. În 2021, a fost fericit să îi paseze ștafeta lui Maneskin la Eurovision: el a fost de fapt câștigătorul concursului european din 1990.
   

 

Boala cu care s-a luptat în ultimii ani

 

Toto Cutugno suferea de cancer la prostată. Mai mult, în trecut a suferit și o operație de cancer la prostată și extirparea unui rinichi. 

 

Cum și-a descoperit artistul boala

„Al Bano mi-a salvat viaţa. Eram ca o piatră în urmă cu zece ani, în schimb mă trezeam noaptea, de trei sau patru ori, pentru a merge la baie. I-am vorbit despre asta lui Al Bano şi el mi-a recomandat un medic. Acel doctor şi-a dat seama, la prima vizită, că nu aveam prostată, ci o tumoră.

Am avut metastaze care aproape au ajuns la rinichi. Dacă nu făceam imediat operația, metastazele îmi ajungeau la rinichi și eram terminat. Profesorul Rigatti, medicul recomandat de Al Bano, mi-a salvat viața. Sunt, datorită lui Al Bano, un miracol', povestea Toto Cutugno în 2019.

Din nefericire însă, marele artist și-a pierdut atunci un rinichi, iar din această cauză nu poate sta mult timp în picioare.

„Mi-au scos rinichiul drept. Nu pot merge foarte mult. Și pot performa doar pe un taburet… timp de 3 ore în picioare nu pot sta. Al Bano este unul dintre cei mai adevărați și sinceri oameni pe care i-am cunoscut, el îți dă prietenia', a spus Toto Cutugno pentru Il Giornale.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel