A murit profesorul Gheorghe Mencinicopschi

Data actualizării: | Data publicării:
Gheorghe Mencinicopschi, captură video YouTube
Descriere foto: Gheorghe Mencinicopschi, captură video YouTube

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, din cauza unei afecțiuni pulmonare.


Anunțul a fost de către Bibiana Stanciulov, o apropiată a profesorului. Femeia de afaceri a dezvăluit că  Gheorghe Mencinicopschi suferea de o boală pulmonară gravă, accentuată după ce a ieșit din închisoare. 

”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din Capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni.

Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare.

Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare.

Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată.

Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat pentru agrointel.ro Bibiana Stanciulov.

 

În urma perioadei de detenție în dosarul ”Telepatia” (fiind condamnat în august 2014 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată și eliberat doi ani mai târziu prin decizia instanței), profesorul Mencinicopschi s-ar fi luptat luptat cu o grea suferință la plămâni. Din luna martie a anului trecut, cercetătorul științific nu mai putea respira fără oxigen și obosea imediat, din cauza organismului slăbit. Se pare că a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară, potrivit DC News.

 

Cine a fost Gheorghe Mencinicopschi

 

Gheorghe Mencinicopschi, născut pe 1 mai 1949, în comuna Domnești, județul Argeș,  a fost un biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.

 

Biografie

A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca șef de promoție. A urmat cursuri postuniversitare:

Institutul Politehnic București, Facultatea de Automatica-­Robotica ­Biotehnologie;Institutul de Inginerie Genetică și Biotehnologie Trieste, Italia;Leasing & Franchising American Bar Association, Managementul activitatii decercetare ­dezvoltare PHARE project;Developement, Use and Importance of Standards S.U.A. Departament of Commerce.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

Deținea 23 brevete de invenții, potrivit Wikipedia.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel