A murit Anda Caropol. Actrița a debutat pe scena Teatrului Nottara şi i-a rămas fidelă timp de peste 50 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video: YouTube/ Ilinca Ciobanu
Descriere foto: Captură video: YouTube/ Ilinca Ciobanu

Actriţa Anda Caropol a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani, au transmis UNITER și Teatrul Nottara, pe Facebook.

Actriţa Anda Caropol, care a debutat pe scena Teatrului Nottara şi căruia i-a rămas fidelă timp de peste 50 de ani, a fost de „o desăvârşită discreţie, inocenţă şi iubire pentru meserie”, afirmă conducerea Teatrului Nottara.

„Actriţa Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârşită discreţie, inocenţă şi iubire pentru meserie, Anda Caropol şi-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ştefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, a transmis Teatrul Nottara, pe contul de Facebook.

Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian.

A debutat în „Sonet pentru o păpuşă” de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu, iar în piesa „Hamlet”, în regia lui Dinu Cernescu, a fost Ofelia unui Hamlet celebru, interpretat de Ştefan Iordache. A mai jucat în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, şi „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la ţară”, de Turgheniev, „Bună seara, domnule Wilde!”, şi a interpretat și alte multe roluri, atât în teatru, cât şi în filme.

„Am fost mereu timidă şi foarte, foarte modestă. Dar am fost muncitoare şi perseverentă. Nu m-am luptat niciodată pentru vreun rol. Am muncit toată viaţa cu pasiune şi dăruire, fără să mă gândesc sau să aştept de undeva vreo recompensă. Rolurile au venit ele la mine”, sunt câteva dintre cuvintele actriţei Anda Caropol, citate de către Teatrul Nottara.

Și Uniunea Teatrală din România (UNITER) și-a exprimat regretul la aflarea veștii că actrița Anda Caropol s-a stins din viață.

„UNITER îşi exprimă tristeţea la aflarea veştii că îndrăgita actriţă de teatru şi film Anda Caropol ne-a părăsit. Un om care parcă împrăştia linişte în juru-i, un om echilibrat, cu privire melancolică, de a cărei prezenţă s-a bucurat colectivul Teatrului Nottara vreme de peste 50 de ani... Anda Caropol a fost apreciată de colegi pentru seriozitatea în munca la scenă, pentru sensibilitatea şi pentru modestia ieşite din comun. A interpretat sute de roluri cu o captivantă fineţe, cu fragilitate şi migală microscopică, transmiţând iar şi iar o nebănuită putere de expresie. Anda Caropol a ştiut şi s-a bucurat să poată dărui teatru cu râvnă nedisimulată. În 2017 încă se declara neobosită: 'Sper ca și de acum încolo să pot participa la susținerea fenomenului teatral românesc jucând cu aceeași dăruire.' Vă mulțumim și vă suntem recunoscători, doamna Anda Caropol, pentru darul imens făcut nouă, publicului, și fenomenului teatral românesc”, a transmis UNITER, pe pagina de Facebook.

Trupul neînsufleţit va fi depus joi, între orele 11:00 şi 14:00, în foaierul Teatrului Nottara, urmând ca detalii despre ceremonia înmormântării să fie anunţate ulterior.

Citește și: Momente de panică la Teatrul Notarra! Actrița Anda Caropol resuscitată și transportată de urgență, la spital



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel