A încetat din viaţă un mare scriitor. Literatura "a pierdut un mare creator, o voce independentă, iubită şi specială"

Lumânare, foto Unsplash/ autor: David Tomaseti
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: David Tomaseti

Scriitorul franco-grec Vassilis Alexakis a încetat din viaţă luni, la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de către editorul său.

"Cu mâhnire grupul editorial Metaixmio îşi ia rămas bun de la dragul său prieten, marele scriitor Vassilis Alexakis, care a murit astăzi la vârsta de 77 de ani", a precizat acest grup editorial grec.

Circumstanţele morţii autorului nu au fost precizate, însă presa greacă a relatat că decesul a avut loc la Atena.

Vassilis Alexakis a fost recompensat cu Premiul Medicis în 1995 pentru "La langue maternelle", în acelaşi timp cu un alt autor devenit francofon, franco-rusul Andrei Makine, pentru "Le Testament francais".

"Ne vom aminti întotdeauna umorul său original, generozitatea şi bunătatea sa şi vom păstra ca moştenire preţioasă opera sa literară strălucită, care va rămâne atemporală la fel ca spiritul său veşnic tânăr", a adăugat Metaixmio.

Potrivit ministrului grec al Culturii, doamna Lina Mendoni, citată într-un comunicat al ministerului său, literatura "a pierdut un mare creator, o voce independentă, iubită şi specială" şi "un scriitor care şi-a câştigat stima confraţilor şi dragostea cititorilor din cele două ţări între care şi-a împărţit viaţa, Grecia şi Franţa".

Născut la Atena pe 25 decembrie 1943, Vassilis Alexakis a ajuns în Franţa la vârsta de 17 ani cu o bursă. După ce a studiat la ESJ Lille, el a devenit jurnalist, semnând articole în Le Monde, La Croix şi France Culture.

Este autorul a circa 20 de romane, dintre care primul, "Le Sandwich", a apărut în 1974, în timp unul dintre ultimele, "Ap. J.-C", a primit Grand Prix du roman de l'Academie francaise în 2007, notează Agerpres.

Un apropiat al premierului de stânga Alexis Tsipras, Alexakis a figurat simbolic pe lista coaliţiei stângii radicale Syriza la alegerile europene şi municipale din anii 2000.

El a fost, de asemenea, designer şi cineast, realizator în Grecia al unor comedii precum "Atenienii", distinsă cu Marele Premiu al Festivalului de Comedie de la Chamrousse în 1991.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Dată: 12 ian 2021, 11:04 | Categorie: Externe


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience