9 mituri despre SPORT pe care trebuie să le uiți acum. Ce spun antrenorii de fitness

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Există extrem de multe mituri despre sport, cărora oamenii tind mereu să le dea importanță. În exclusivitate pentru Spectacola, Ema Popa, antrenoare de fitness, a spus de ce nu este bine să ne mai ghidăm după acestea.

Sportul este o necesitate în viața fiecărui om, specialiștii avertizând, în repetate rânduri, despre consecințele pe care le putem suporta în lipsa lui. Totuși, odată ce ne apucăm să mergem regulat la sală și să ne informăm despre acest subiect, începem să aflăm diferite mituri legate despre asta, care ne pot împiedica să obținem rezultatele dorite. Așadar, Ema Popa, antrenoare de fitnees, a comăbut, în exclusivitate pentru Spectacola, cele mai auzite mituri despre sport.

"Noi avem extrem de mult acces la informație, ceea ce poate fi și bine, și rău, în sensul că găsești foarte multe informații nefiltrate, foarte mulți își dau cu părerea și nu prea mai știi ce să crezi. Poți să citești ceva care nu este adevărat, dar tu să le aplici sau să le crezi, dar mai există și situația în care sunt anumite lucruri care se aplică de la caz la caz, și nu trebuie să generalizezi, pentru că suntem foarte diferiți.", a declarat Ema Popa, pentru Spectacola.

1. Este adevărat că dacă nu facem febră musculară înseamnă că nu am lucrat bine?

"Nu, mai ales dacă treci de un anumit nivel. La început, dacă tu nu ești obișnuit cu sportul și faci pentru prima dată mișcare este normal să faci febră musculară, este practic un șoc. Dar, pe măsură ce tu continui să faci activitatea asta, corpul se adaptează, lucru care nu mai duce la acea febră agresivă. Proteina mai ajută la refacerea musculară. Dacă nu mănânci suficientă proteină, dar activitatea ta este intensă, atunci automat corpul reacționează și simți această oboseală musculară.", ne-a declarat ea.

2. Femeile care ridică greutăți prea mari își vor accentua mușchii prea mult, asemenea bărbaților

"Nu este adevărat. Fiecare sex este construit în alt fel. Pe bărbații care vor să crească foarte mult masa musculară îi ajută foarte mult testosteronul, iar noi avem estrogenul. Fiecare sex are și din una, și din alta, însă, ca și procentaj, este diferit. În momentul în care noi, ca femei, ridicăm greutăți, nu avem cum să devenim ca niște bărbați, pentru că nu avem construcția de așa fel. Antrenamentul cu greutăți este foarte eficient și ne ajută chiar și atunci când vrem să slăbim, chiar mai mult decât o face un antrenament cardio.", a continuat ea.

3. Dacă facem 100 de abdomene pe săptămână, vom obține în scurt timp un abdomen plat

"Abdomenul se face în bucătărie, deci, un abdomen tonifiat este, în mare proporție, făcut printr-o alimentație sănătoasă, care este în concordanță cu alimentația ta. Tu poți mânca foarte sănătos, dar dacă alimentația nu este direct proporțională cu caloriile pe care le arzi, atunci nu te poți aștepta la miracole. Exercițiile abdominale te vor ajuta să îți dezvolți musculatura abdominală, însă, pentru a avea pătrățele implică un țesut adipos scăzut.", mai spune antrenoarea de fitness.

4. Trebuie neapărat să luăm suplimente, dacă vrem să vedem rezultate

"Da și nu. Dacă din alimentație reușești să îți iei necesarul, atunci suplimentele sunt exact după cum spune și denumirea lor, ceva suplimentar. Dacă tu nu reușești să consumi un necesar proteic, da, poți suplimenta cu pudră proteică.", ne-a sps Ema.

5. Antrenamentul la sală este mai eficient decât cel făcut acasă

"Nu, dar poate să fie. Dacă ești o persoană care poate să se conecteze mai mult într-un mediu specific, atunci poate să fie adevărat. Dar, în sine, antrenamentul este același, acasă poți să lucrezi la fel de intens, poți să ai rezultate foarte bune. Este vorba doar despre motivația psihică pe care o poate avea cineva, unele persoane funcționează mai bine într-un cadru specific, adică sala.", ne-a mărturisit aceasta.

6. Pot să mănânc orice, pentru că fac sport

"Depinde de motivația pentru care faci sport. Dacă faci sport pentru a obține rezultate, nu poți să mănânci orice. Noi mâncăm ca să ne hrănim corpul, nu pentru a ne hrăni sentimentele. Sportul și alimentația sănătoasă sunt mână în mână pentru a funcționa așa cum trebuie ca oameni.", a continuat ea.

7. Nu ai voie să mănânci după antrenament

"Aici trebuie să privim din mai multe perspective. După antrenament, tu nu te oprești din a arde caloriile, pentru că tu ți-ai crescut pulsul și vei arde calorii și după, în fucnție de cât de intens a fost antrenamentul. Dacă vrei să consumi ceva, în așa fel încât corpul să asimileze ceea ce ai mâncat, este recomandat să nu mănânci lucruri care se digeră greu, pentru că corpul nu va reuși să asimileze, pentru că el este cumva sub un stres, el încă arde. Dacă vrei să mănânci ceva ce nu este recomandat, de exemplu dulciuri, după antrenament este un moment bun să faci asta, pentru că atunci ai arderile mai rapide. Ca o concluzie, este bine ca după antrenament să consumi ceva care se asimilează rapid în organism.", ne-a mai spus Ema Popa.

8. Trebuie să faci zilnic sport, ca să vezi rezultate

"Nu e neapărat. Atâta timp cât ai niște antrenamente benefice și intense, nu trebuie să faci zilnic. Dacă ești la început, trebuie să o iei treptat și să nu îți supui corpul unui șoc prea mare. Depinde și ce tip de sport faci. Dacă o faci doar pentru a te simți bine, poți să faci sport zilnic, chiar este recomandat, dar să te duci în fiecare zi la sală și să lucrezi doar fund, din dorința de a-ți crește posteriorul, asta clar nu e recomandat, corpul are nevoie de timp de refacere.", a dezvăluit aceasta.

9. Dacă vrei să slăbești, trebuie neapărat să faci și cardio

"Nu este adevărat. Eu spun altfel: Dacă vrei să slăbești, trebuie să fii în deficit caloric. Când vrei să slăbești, trebuie să ai mereu în vedere caloriile pe care le-ai ars la finalul zilei. Dacă mănânci mai mult decât numărul de calorii consumate, înseamnă că vei depune, ești pe surplus. Dacă vei mânca mai puțin, asta te va ajuta să slăbești.", a încheiat ea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel