7 alimente care îți distrug dinții. Le consumi zilnic, dar sunt nocive pentru dantura ta

Data publicării:
Sănătatea dinților, foto Unsplash/ autor: Caroline LM
Descriere foto: Sănătatea dinților, foto Unsplash/ autor: Caroline LM

Aceste alimente sunt un inamic pentru sănătatea dinților tăi. Iată ce spun medicii stomatologi. 

Deși este o idee bună să stați departe de consumul de zahăr în exces, există și alte alimente - poate mai surprinzătoare - care vă deteriorează dinții.


Cele mai dăunătoare alimente pentru sănătatea danturii se încadrează în două categorii: alimentele care sunt acide și alimentele care se lipesc de dinți, spune Nammy Patel, DDS , de la Green Dentistry din San Francisco. 


Ambele vă pot distruge smalțul protector al dinților, ceea ce vă face mai vulnerabil la infecții, conform Asociației Dentare Americane. De asemenea, dinții vor deveni mai galbeni și mai sensibili.


1. Sosurile pentru salate


Acizii vă pot afecta smalțul dinților, spune dr. Patel. Și majoritatea sosurilor conțin un fel de acid, cum ar fi suc proaspăt de lămâie sau oțet.


2. Chipsurile și biscuiții sărați 


"Glucidele se lipesc de dinți și se descompun în zahăr. Rezultatul este un mediu prielnic pentru bacteriile din gură care duce foarte rapid la carii dentare", spune dr. Patel.


3. Alimentele care cauzează refluxul gastrointestinal


Alimente acide, cum ar fi citricele și roșiile

Alcool

Ciocolată

Cafea și alte băuturi care conțin cofeină

Alimente bogate în grăsimi

Mentă

Mâncăruri picante

 

4. Apa cu lămâie


„Apa cu lămâie este atât de bună pentru corpul tău, dar este cel mai îngrozitor  lucru pentru dinții tăi”, spune dr. Patel.

 

5. Citricele


Portocalele și grapefruitul pot fi perfecte pentru micul dejun sau o gustare la prânz, dar la fel ca lămâile, sunt nocive pentru dinții tăi.

 

6. Sucurile acidulate


Aceste arome vă pot eroda smalțul - mai ales dacă beți mai multe pe tot parcursul zilei.trăiești acel stil de viață sobru și curios.

 

7. Ronțăitul toată ziua


Acesta nu este un aliment, ci mai mult un obicei alimentar. După ce mâncați, pH-ul gurii dvs. scade și durează 20 de minute după ce ați terminat de mâncat pentru ca pH-ul să crească.


„Dacă ronțăi toată ziua câte ceva, gura ta este mai acidă și ești mai predispusă la apariția cariilor”, spune dr. Patel.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel