6 motive pentru care nu ți-e foame dimineața. Semnul pe care ți-l dă corpul

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor bruce mars
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor bruce mars

Care sunt cele 6 motive pentru care nu ți-e foame dimineața. Ce semnale îți dă organismul.

Cu toții am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar multe persoane sar peste ea din diverse motive, fie din lipsă de timp, fie pentru că nu le este foame.

Deși, în unele cazuri, lipsa foamei dimineața ar putea fi un semn al unei probleme serioase, cel mai probabil este perfect normală și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Iată 6 posibile motive pentru care s-ar putea să nu vă fie foame dimineața

1. Ai mâncat o cină copioasă sau gustări târzii în timpul nopții

Unul dintre principalele motive pentru care s-ar putea să nu îți fie foame când te trezești este faptul că ai mâncat o cină mare sau gustări cu o seară înainte.

Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă ai mâncat o masă bogată în grăsimi sau proteine. Acești macronutrienți pot încetini golirea stomacului și vă pot menține senzația de sațietate mai mult timp - chiar și în dimineața următoare.

Proteinele, în special, pot să modifice în mod semnificativ nivelul hormonilor care vă reglează foamea și pofta de mâncare, inclusiv grelina, peptida asemănătoare glucagonului-1, peptida YY și colecistochinina.

În mod similar, mesele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și senzația de sațietate, ceea ce duce la scăderea senzației de foame.

Dacă preferați să vă bucurați de o cină copioasă și să săriți sau să amânați micul dejun în dimineața următoare, este complet în regulă - atâta timp cât vă asigurați că obțineți nutrienții și hidratarea de care aveți nevoie pe parcursul zilei.

2. Nivelul hormonilor se schimbă peste noapte

Peste noapte și în timpul somnului, nivelurile mai multor hormoni din corp fluctuează. Acest lucru îți poate schimba pofta de mâncare.

În special, cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața.

Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare prin încetinirea vitezei de golire a stomacului și prin creșterea descompunerii carbohidraților depozitați în ficat și în mușchi pentru a vă alimenta organismul.

Mai mult, un studiu a observat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, erau mai scăzute dimineața decât în noaptea precedentă. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce vă simțiți mai puțin înfometat atunci când vă treziți.

În cele din urmă, unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon care favorizează senzația de sațietate, ar putea fi, de asemenea, mai ridicate dimineața. Cu toate acestea, studiile au scos la iveală rezultate mixte.

Rețineți că aceste fluctuații hormonale zilnice sunt perfect naturale și nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu schimbări bruște sau extreme în ceea ce privește foamea sau pofta de mâncare, luați în considerare posibilitatea de a discuta cu un profesionist din domeniul sănătății.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel