5 mituri despre hidratare, demontate de știință. De câtă apă avem nevoie

Data publicării:
Unsplash.com/ autor engin akyurt
Descriere foto: Unsplash.com/ autor engin akyurt

Iată cele mai populare mituri despre hidratare și care este adevărul despre ele.

Hidratarea este esențială pentru sănătate. Fie că vă place sau nu să beți apă, aceasta reprezintă aproximativ 60% din greutatea corporală și joacă un rol destul de important în asigurarea funcționării normale a organismului. Dar, lăsând statisticile la o parte, există câteva mituri despre hidratare care continuă să fie răspîndite. Unele sunt vechi, cum ar fi clasicul "trebuie să bei opt pahare de apă pe zi", iar altele sunt noi, cum ar fi "verificarea deshidratării", după cum prezintă un clip de pe TikTok, aflat în trending. Iată cum se înșeală.


Mit: Trebuie să bei opt pahare de apă pe zi 


Aceasta este cea mai cunoscută și ridicolă regulă de bază, pe care mai mulți dintre noi am auzit-o încă din copilărie. De fapt, profesorul Heinz Valtin a mers atât de departe încât a scris o lucrare publicată de Societatea Americană de Fiziologie despre lipsa de dovezi științifice din spatele acestui mit.

Adevărul este că nevoile tale reale pot fi mai mari sau mai mici de atât și nu există un număr magic, iar cantitatea se schimbă în fiecare zi în funcție de mărimea, greutatea, temperatura ambientală, activitățile zilnice și, mai ales, de alimentația ta.

Așadar, câtă apă ar trebui să bem? Înainte de toată această știință, oamenii se bazau pe un mecanism destul de bine pus la punct și de încredere pentru a se asigura că primesc suficientă apă. Se numește sete și este posibil să fi auzit de ea. Beți suficient pentru a vă satisface setea și asta e suficient de bine, potrivit Harvard Health.

 

Mit: Dacă ți-e sete, ești deja deshidratat

Tehnic vorbind, este adevărat: setea este declanșată în mod normal de o scădere a conținutului de apă din corpul tău. Dar nu este atât de cumplit pe cât se spune. Nivelurile normale de sete apar, de obicei, cu o reducere de 2-4% a apei din corp, potrivit studiilor. Atâta timp cât nu aveți probleme renale, acest lucru este în general tolerabil și acționează ca un ghid perfect sănătos pentru a vă anunța când aveți nevoie de un pahar de apă.

Deshidratarea devine o problemă atunci când depășiți o reducere de 5-8% a apei din corp, potrivit studiilor. Până în acest stadiu, însă, te vei confrunta cu amețeli și oboseală - mult mai grave decât o gură ușor uscată.

Principiul setei se aplică și atunci când faceți exerciții fizice. Dar dacă observați că uitați să vă hidratați sau că terminați însetat, țineți cont de recomandările Consiliului American pentru Fitness:  un pahar de apă la fiecare 10-20 de minute de activitate intensă ar trebui să fie suficiente.

 

Mit: Băuturile sportive sunt cea mai bună opțiune pentru exerciții fizice


Acest lucru depinde. Băuturile pentru sportivi sunt pline de electroliți (ioni de sare) care ajută organismul să îi înlocuiască pe cei pierduți prin transpirație. Acești electroliți sunt importanți: sunt cruciali pentru funcționarea nervilor și ajută la menținerea nivelului pH-ului din sânge, printre altele, potrivit MedlinePlus. Un marketing bun poate încerca să vă convingă de contrariu, dar astfel de băuturi sunt într-adevăr necesare doar dacă ați făcut exerciții fizice intense pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi sau orele de drumeție în căldură. Indiferent cât de greu a fost antrenamentul pentru picioare, probabil că este mai bine să vă limitați la apă plată.

 

Mit: Apa elimină toxinele din organism


Nu este adevărat, dar există o concepție populară greșită conform căreia consumul unor cantități mari de apă vă va curăța în mod magic toxinele. Băutul unor cantități adecvate de apă asigură funcționarea corectă a metabolismului organismului tău, parte din acesta fiind procesul natural de detoxifiere pe care îl desfășoară ficatul și rinichii, potrivit Wikipedia. Dar ei funcționează bine atâta timp cât primesc suficientă H2O. Orice aport suplimentar de apă nu vă va ajuta. De fapt, consumul de prea multă apă poate împiedica de fapt procesul de detoxifiere a organismului tău. Aceasta reduce concentrația de sare din sânge, ceea ce poate afecta rinichii și ficatul și împiedica funcționarea lor normală.

 


Mit: Poți testa deshidratarea prin ciupirea pielii

"După cum explică Beth Skwarecki, editor de sănătate, "verificarea deshidratării" la modă de pe TikTok este greșită și inutilă. Se bazează pe un fenomen medical real cunoscut sub numele de "turgescența pielii", dar este destinat persoanelor ai căror senzori de sete s-ar putea să nu funcționeze în mod fiabil sau să aibă probleme în a-și comunica setea - iar TikTokerii o fac greșit, oricum." potrivit Lifehacker.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel