5 lucruri pe care să le ai în vedere înainte să adopți o pisică

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Paul Hanaoka
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Paul Hanaoka

Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont înainte de a adopta o pisică.

După cum spunea Sigmund Freud, "timpul petrecut cu pisicile nu este niciodată pierdut". Este un punct de vedere împărtășit de milioanele de oameni din întreaga lume care sunt atrași de micile feline care au ales să trăiască alături de oameni cu mii de ani în urmă.

Cu asemănări anatomice, fiziologice și comportamentale remarcabile cu verișoarele lor sălbatice, natura lor independentă, dar blândă (ca să nu mai vorbim de drăgălășenie) face ca pisicile să fie unele dintre cele mai  populare animale de companie din  lume.

Însă oamenii subestimează adesea ceea ce presupune îngrijirea unei pisici. Iată câteva dintre lucrurile importante la care trebuie să vă gândiți înainte de a adopta o pisică.

 

1. Socializarea timpurie

Pisicile au nevoie de o socializare extinsă pentru a se asigura că se pot dezvolta ca animal de companie și că pot forma o relație strânsă cu oamenii. Obișnuința cu oamenii și cu alte animale - precum și cu diferite sunete, obiecte și contact fizic - trebuie să se facă până la vârsta de șapte sau opt săptămâni. Acest lucru implică o responsabilitate uriașă pentru crescătorii și adăposturile de pisici, deoarece pisicuțele nu trebuie luate de lângă mama lor până la vârsta de cel puțin opt săptămâni (ideal ar fi între zece și 12 săptămâni). În acest timp, ei își dezvoltă forța și imunitatea hrănindu-se cu laptele mamei și învață să se joace și să folosească litiera sub îndrumarea acesteia.

Verificați dacă pisoiul este încă cu mama sa înainte de a accepta să adoptați sau să cumpărați și dacă a ajuns la vârsta potrivită înainte de a-l lua acasă.

2. Dresaj și stimulare

Pisicile sunt animale independente și le place să facă ceea ce vor, când vor. Așadar, va trebui să le învățați să nu sară pe suprafețele din bucătărie și în orice alte locuri unde ar putea să nu fie binevenite. Acest lucru se face cel mai bine când sunt tinere, dar și pisicile adulte pot fi dresate într-o oarecare măsură. Dacă investiți timp, vă veți face viața mai ușoară și veți face viața pisicii dumneavoastră mai fericită.

În general, majoritatea pisicilor sunt perfect mulțumite în propria lor companie timp de câteva ore pe zi. Dar, la fel ca în cazul câinilor, există unele pisici care suferă de anxietate legată de separare, ceea ce poate duce la comportamente precum urinarea necorespunzătoare sau un nivel neobișnuit de vocalizare.


Dacă aveți de gând să fiți plecat pentru perioade lungi de timp în fiecare zi, atunci trebuie să vă asigurați că are parte de stimulare. Ați putea lua în considerare posibilitatea de a lua două pisici, mai degrabă decât una. Sau poate chiar un câine. Pisicile și câinii pot forma legături strânse, dar va trebui să fiți atenți la modul în care vă prezentați pisica noului prieten canin - și în acest caz, socializarea la o vârstă fragedă este esențială.

3. Nevoile nutriționale și medicale

Pisicile sunt vânători supremi și oportuniști, ceea ce poate duce la presiuni asupra speciilor lor de pradă, precum și asupra dumneavoastră, ca proprietar, pentru a preveni astfel de comportamente.

Pregătiți-vă să depuneți un efort pentru a găsi o hrană pentru pisici care să fie pe placul lor, deoarece pisicile pot fi foarte pretențioase la mâncare. Este posibil să doriți chiar să luați în considerare tipul de bol din care le hrăniți, deoarece pisicile suferă uneori din cauza mustăților.

Va trebui să le puneți microcipuri la o vârstă fragedă și să le vaccinați anual - iar alegerea și momentul optim pentru sterilizare va necesita o discuție cu medicul veterinar.

 

4. Un mediu adecvat

Asigurați-vă că puteți oferi un mediu de viață care să se potrivească caracterului pisicii dumneavoastră.

Pisicile sunt considerate un animal semi-solitar. Este ideal dacă sunt adoptate împreună cu un animal de același sex din aceeași familie. Dar dacă aveți deja o pisică în vârstă, obișnuită cu o viață liniștită, îi puteți provoca o supărare considerabilă prin adoptarea unui nou pisoi mic sau prin aducerea unei alte pisici adulte.

Pisicile sunt foarte agile și trăiesc în trei dimensiuni, ceea ce înseamnă că le place să stea în locuri înalte, să sară și să se cațere. De asemenea, ele locuiesc într-o lume olfactivă, ceea ce poate veni cu o nevoie de a întâlni mirosuri interesante. Fiți pregătiți să vă adaptați casa în consecință, deoarece acestea sunt nevoi comportamentale importante și nu pot fi convinse să nu le facă.

Pentru a vă asigura că mobila nu va deveni stâlpul de zgâriat, probabil că veți dori să puneți la dispoziția pisicii dumneavoastră stâlpi de zgâriat speciali. Asigurați-vă că acestea sunt suficient de lungi pentru a permite o întindere a întregului corp și că sunt plasate în poziții centrale în casa dvs.


5. Pedigree sau adăpost

Adopția unei pisici de la un centru de salvare poate fi o experiență incredibilă și plină de satisfacții - și poate facilita găsirea unei pisici care să se potrivească perfect.

Alegeți pisica pentru caracterul ei, nu doar pentru aspectul ei. Pisicile diferă foarte mult în ceea ce privește personalitatea și temperamentul, inclusiv prietenia, îndrăzneala și probabilitatea de agresivitate. Este important să găsiți pisica sau pisoiul care se potrivește perfect cu dvs. și cu condițiile dvs. de viață.

Dacă optați pentru un pisoi de rasă, găsiți un crescător care investește foarte mult în socializarea pisicuțelor. Alegeți cu grijă rasa, deoarece acestea au caracteristici foarte diferite - unele sunt mai leneșe și mai blânde, altele mai vocale și mai pretențioase. Fiți totuși conștient că unele rase pot fi predispuse la probleme ereditare care pot cauza probleme grave de sănătate.

Nu în ultimul rând, vine partea distractivă de a decide cum să vă numiți noul pisoi (o pisică mai în vârstă va avea probabil deja un nume). Pisicile își învață numele foarte repede - asigurați-vă doar că alegeți ceva ce vă face plăcere să strigați cu voce tare atunci când vă chemați prietenul felin, potrivit lifehacker.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel