5 băuturi calmante care te vor ajuta să ai un somn mai bun. Trebuie să le încerci dacă te confrunți cu insomnii

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Dacă obișnuiți să luați o băutură de noapte pentru a adormi, experții au un avertisment de împărtășit. Deși alcoolul vă poate ajuta să adormiți mai repede, având un efect deprimant asupra sistemului nervos central, acesta vă poate perturba somnul mai târziu în timpul nopții. 

Potrivit Sleep Foundation, acest lucru se întâmplă deoarece "enzimele hepatice metabolizează alcoolul. Acest lucru poate duce la somnolență excesivă în timpul zilei și la alte probleme în ziua următoare", scriu experții lor.

În loc să luați o băutură alcoolică, care în cele din urmă vă poate împiedica să vă odihniți, există câteva alte băuturi calmante care vă pot ajuta să ajungeți în lumea viselor și să rămâneți acolo. Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele cinci băuturi care vă pot liniști până la somn și ce alte beneficii pentru sănătate oferă.

Suc de cireșe amare

Cercetările arată că sucul de cireșe amare este una dintre cele mai eficiente băuturi pentru a obține un somn bun - și vine cu o serie de alte avantaje pentru sănătate. "S-a demonstrat că cireșele, în special cireșele acrișoare oferă o varietate de beneficii pentru sănătate", spune Sleep Foundation. "Sucul de cireșe acrișoare, cunoscut și sub numele de suc de cireșe amare, poate ajuta la combaterea inflamațiilor, la reducerea durerii musculare și la stimularea sistemului imunitar. Cercetările sugerează că sucul de cireșe amare poate ajuta, de asemenea, oamenii să doarmă", scriu experții lor.

Fundația notează că băutura conține aproximativ nouă miligrame de triptofan pentru fiecare 100 de grame de cireșe amare, precum și melatonină, un hormon al somnului care ajută organismul să facă tranziția către somn.

Ceai de Ashwagandha

Lindsay Delk, RD, RDN, dietetician în domeniul alimentației și al stării de spirit, spune că băutura ei preferată pentru relaxare și somn este ceaiul de ashwagandha. Ashwagandha îți poate îmbunătăți somnul și îți poate crește vigilența mentală atunci când te trezești", spune ea pentru Best Life. "De asemenea, îți poate îmbunătăți rezistența la stres și îți poate scădea anxietatea, ceea ce te poate ajuta să adormi", spune ea, citând un studiu din 2012 publicat în Indian Journal of Psychological Medicine.

Presupusele beneficii nu se opresc aici. Studiile au arătat că, pe lângă reducerea stresului și a anxietății, ashwagandha poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, la creșterea mușchilor și a forței, la o mai bună concentrare și multe altele.

Ceai de mușețel

Consumul unei căni fierbinți de ceai de mușețel este o altă modalitate relaxantă de a avea un somn mai bun. După cum subliniază un studiu din 2010 publicat în revista Molecular Medicine Reports, "preparatele de mușețel, cum ar fi ceaiul și aromoterapia cu ulei esențial, au fost folosite pentru a trata insomnia și pentru a induce sedare (efecte calmante). Mușețelul este considerat pe scară largă ca fiind un calmant ușor și un inductor de somn". Cercetătorii explică faptul că efectele sedative ale ceaiului de mușețel apar deoarece acesta conține flavonoidul apigenină, care se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier și provoacă o senzație de calm. Studiul indică, de asemenea, că pot exista și alte câteva beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de ceai de mușețel. Se crede că mușețelul îmbunătățește o gamă largă de afecțiuni, inclusiv "febra fânului, inflamații, spasme musculare, tulburări menstruale, insomnie, ulcere, răni, tulburări gastrointestinale, dureri reumatice și hemoroizi", scriu autorii studiului.

Lapte cald

Băutul unui pahar de lapte cald seara are o reputație îndelungată de a vă îmbunătăți somnul. Cu toate acestea, după cum a subliniat The New York Times într-un articol din 2007, acest lucru are puțin de-a face cu conținutul său nutrițional. De fapt, autorul notează că consumul de alimente bogate în proteine, precum laptele, împiedică triptofanul să intre în creier.

De aceea, eficiența laptelui ca ajutor pentru somn s-ar putea reduce la o întrebare simplă: Dacă în copilărie obișnuiați sau nu să beți lapte cald înainte de culcare. Dacă răspunsul este afirmativ, este posibil să beneficiați în continuare de turnarea unei cești de lapte cald în orele serii. "Sondajele au descoperit că mulți oameni jură pe lapte ca ajutor pentru somn, iar acest lucru poate avea legătură cu psihologia", a scris Anahad O'Connor pentru Times. "Oamenii de știință spun că rutina de a bea un pahar de lapte înainte de culcare poate fi la fel de liniștitoare ca o pătură veche preferată."

Ceai de rădăcină de valeriană

Cercetările sugerează că ceaiul de rădăcină de valeriană este, de asemenea, un ajutor eficient pentru somn. "Rezultatele mai multor studii indică faptul că valeriana - o plantă înaltă și înfloritoare de pajiște - poate reduce timpul necesar pentru a adormi și vă ajută să dormiți mai bine", explică Mayo Clinic, descriind băutura ca fiind "destul de sigură".

Cu toate acestea, experții lor notează că "nu toate studiile au arătat că valeriana este eficientă și pot exista unele pericole". În special, efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli, probleme gastrointestinale sau somnolență excesivă. De asemenea, este mai bine să evitați să beți ceai de rădăcină de valeriană sau să luați rădăcină de valeriană dacă aveți o boală de ficat, dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați, scrie autoritatea de sănătate.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel