4 lecții înțelepte și practice despre viață din cărțile autorului de bestsellere Ryan Holiday

Data publicării:
Ryan Holiday
Descriere foto: Ryan Holiday

Ryan Holiday este un scriitor-vedetă, cunoscut atât pentru cărțile sale care au făcut înconjurul lumii, cât și pentru activitatea lui din domeniul marketingului. Este unul dintre cei mai bine vânduți scriitori contemporani și un adept al stoicismului, filosofie pe care a abordat-o în repetate rânduri în cărțile sale.

Titlurile sale „Inamicul este egoul”, „Stoic zi de zi” și „Liniștea este cheia”, publicate în limba română la Editura ap! (ACT și Politon), au fost traduse în peste 40 de limbi și s-au vândut în mai mult de cinci milioane de exemplare în întreaga lume. Cărțile lui sunt adevărate manuale care te învață cum să aplici principiile stoicismului în viața de zi cu zi, pentru a avea o viață împlinită și mai fericită, și de asemenea, îți dezvăluie tertipurile din industria media sau de marketing, pentru a înțelege mai bine cum funcționează lumea în care trăim. Iată ce lecții de viață prețioase inspirate din marketing și stoicism poți învăța citind cărțile sale.

Obstacolele din calea fericirii noastre nu sunt problemele în sine, ci felul în care le percepem și reacționăm la ele.

Cartea Stoic zi de zi ne explică într-un mod practic cum putem aplica principiile filozofiei stoice și în ce fel ne pot acestea îmbunătăți atât viața interioară, cât și viața de zi cu zi. În cele 425 de pagini ale cărții găsim câteva dintre cele mai înțelepte cuvinte din istoria omenirii aparținând stoicilor Marc Aureliu, Epictet și Seneca, dar și lui Musonius Rufus, Cato cel Tânăr sau Zenon. În plus, această carte redă stoicismului locul cuvenit ca instrument în căutarea stăpânirii de sine, a perseverenței și înțelepciunii, adică acele calități de care oamenii se pot folosi pentru a duce o viață mai bună.

„Controlându-ne percepțiile, ne spun stoicii, putem dobândi claritate mentală. Direcționându-ne corect și just acțiunile, vom fi eficienți. Folosindu-ne și întărindu-ne voința, vom găsi înțelepciunea și perspectiva necesare pentru a face față oricărei încercări care ne iese în cale.” –  Ryan Holiday.

 

Liniștea este cheia!

Liniștea este cheia este genul de lectură care te face bine la propriu, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Asta pentru că este o carte despre cum să trăiești frumos, care se adresează în egală măsură celor care se simt copleșiți de zgomotul de fundal al lumii moderne, dar și celor care încearcă să se regăsească într-un mediu plin de distrageri. Ryan Holiday vorbește în carte despre ceea ce budiștii numesc „upekkha”, musulmanii „aslama”, evreii „hishtavut”, grecii „euthymia” și „hesychia”, epicurienii „ataraxia”, iar creștinii „aequanimitas”, sau… despre ceea ce noi, pe românește numim liniștea sufletească și cum să o dobândești.

Motivul pentru care cu toții ar trebui să ne preocupăm mai mult să dobândim liniștea sufletească, este de părere Ryan Holiday, este faptul că ea reprezintă cheia pentru a fi un părinte mai bun, un artist mai bun, un investitor mai bun, un sportiv mai bun, un om de știință mai bun și un om mai bun. Sursa de inspirație pentru această carte au constituit-o marile curente filosofice și religii ale lumii precum budismul, stoicismul, epicurismul, creștinismul sau hinduismul, întrucât toate au venerat pacea interioară, considerând-o binele suprem și secretul pentru a atinge înalta performanță și pentru a avea o viață fericită.

 

Un om își poate atinge capacitatea maximă numai atunci când se eliberează de ego și de povară.

Inamicul este ego-ul este cartea care îți va aminti de pericolele egocentrismului. O lectură bogată în conținut menit să te inspire și să te motiveze totodată, o carte plină de sens și de citate care te vor pune pe gânduri, pe care o vei citi cu plăcere având sentimentul că ai primit ceva de care aveai nevoie. Cartea propune o varietate de definiții ale ego-ului, văzut din diverse perspective, care te vor ajuta să înțelegi pe deplin nuanțele acestei noțiuni, dar și modalitățile în care egoul ne afectează, inhibând adevăratul succes și împiedicând comunicarea directă și onestă cu lumea din jurul nostru. Asta se întâmplă pentru că ego-ul nu face altceva decât să înlocuiască părțile raționale și conștiente ale psihicului nostru cu lăudăroșenie și egocentrism și să ne spună ce vrem să auzim, când vrem să auzim. Vestea bună pe care ne-o dă autorul în această carte este că ego-ul poate fi gestionat și direcționat, iar poveștile despre Orson Welles, J.K. Rowling, Eleanor Roosevelt, Benjamin Franklin, Belisarie, Angela Merkel, Ernest Hemingway, George Marshall și mulți alții sunt de natură să ne inspire și să ne determine să ne gestionăm mai bine egoul în vederea realizării obiectivelor pe care ni le propunem în viață.

 

Pentru a aplica cu succes un plan, trebuie să fii dedicat, disciplinat și să dai dovadă de răbdare.

 

Internetul este zguduit de un articol publicat pe un blog al companiei media Gawker Media, care dezvăluie că celebrul fondator PayPal, Peter Thiel, este gay. Titanul din Sillicon Valley decide să treacă la fapte, punând la cale un adevărat complot pentru a distruge imperiul mediatic ce i-a violat intimitatea. În această luptă demnă de o odisee, care a durat o întreagă decadă, sunt implicați și luptătorul pro-wrestling Hulk Hogan și fondatorul Gawker Media, Nick Denton.

În cartea Conspirația, recent apărută la editura ap!, Ryan Holiday disecă planul miliardarului Peter Thiel, prin care acesta a reușit să doboare un imperiu mediatic, arătându-ne ce tactici a folosit și de asemenea, demonstrând că în orice întreprinzi, pentru a avea succes trebuie să fii dedicat, disciplinat și să dai dovadă de răbdare.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel