28 Noiembrie: România sărbătorește cea mai mare sărbătoare a Bucovinei

Data actualizării: | Data publicării:
David Rock, foto pixeby
Descriere foto: David Rock, foto pixeby

În urmă cu o 102  ani, pe 28 noiembrie 1918, Bucovina se unea cu Regatul României

În urmă cu o 102  ani, pe 28 noiembrie 1918, Bucovina se unea cu Regatul României, după ce pe 27 martie 1918 Basarabia revenise la patria mamă. 

Ce reprezintă acest eveniment

Unirea Bucovinei cu România a fost un eveniment amplu pregătit în patru etape: inițiativa spontană și radicală a unor intelectuali din Cernăuţi de a declara printr-o publicație voința românilor bucovineni de a se alătura naţiunii române întregite, consensul dintre aceștia și reprezentații partidelor politice la care se ajunge prin Adunarea de la 27 octombrie, sosirea trupelor române la Cernăuți pe 11 octombrie şi discuțiile dintre guvernul provizoriu al Bucovinei și oficialităţile statului român.

Răspunsul președintelui Wilson

De asemenea, pe 18 octombrie, Austro-Ungaria primea răspunsul președintelui Wilson privind cererea de armistițiu, în care acesta relua condițiile formulate prin cele 14 puncte. Pe plan politic, în urma declarației împăratului Carol I, cei cinci deputați români ai Bucovinei din Parlamentul austriac hotărăsc, la 17 octombrie, constituirea unui „Consiliu Național”.

”Ce frumoasă a fost acea zi de 28 noiembrie 1918! Se bucura parcă şi cerul de fericirea noastră, trimiţându-ne, în acel început de iarnă, raze calde de soare. Veniseră soli din toate părţile locuite de români: din Moldova, din Muntenia, din Oltenia, din Ardeal şi din Basarabia, iar din Bucovina sosiră, la Cernăuţi, tot ce intelectualitatea şi ţărănimea românească aveau mai curat şi mai bun. Şi, pe când mulţimea, încă dis-dimineaţă, se îndrepta, pâlcuri-pâlcuri, spre reşedinţa metropolitană, în sala de marmură a căreia era convocat Congresul… În aclamaţiile puternice, Iancu Flondor a fost ales, la propunerea lui Dionisie Bejan, preşedinte al Congresului. Lui i-a fost dat să pronunţe verdictul reparaţiei istorice a nelegiuirii din 1774, cetind moţiunea de unire necondiţionată şi veşnică a Bucovinei cu România. Ropote de aplauze acoperiră ultimele cuvinte ale moţiunii, rostite, cu glas emoţionat, de Iancu Flondor, în ochii căruia se iviră două lacrimi mari, prinos al nesfârşitei sale iubiri de neam”, scria în memoriile sale istoricul Ion Nistor.

Vedetele țin la această sărbătoare și o respectă. Una dintre vedetele noastre a postat un mesaj semnificativ acestei zile

”La multi ani, România! La mulți ani, Bucovina! La 28 Noiembrie 1918 a avut loc Unirea Bucovinei cu Țara Mamă. A fost primul pas pentru împlinirea visului tuturor românilor, de a fi uniți într-o singura țară”, a scris Paula Seling pe contul ei de instagram

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Paula Seling (@paulaseling)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Neconformiste


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel