15 simptome care îți arată că ai Lupus, boala din cauza căreia cântăreța Selena Gomez a făcut transplant

Data actualizării: | Data publicării:
 Foto: Instagram / contul personal Selena Gomez (dreapta) care avea rinichii distruși de Lupus a priimit unul de la o prietenă de-a ei, în 2017
Descriere foto: Foto: Instagram / contul personal Selena Gomez (dreapta) care avea rinichii distruși de Lupus a priimit unul de la o prietenă de-a ei, în 2017

Lupus este o boală autoimună poate provoca dureri articulare, oboseală și erupții cutanate. În cazuri severe, poate afecta inima, rinichii și alte organe vitale, așa cum a pățit cunoscuta cântăreață Selena Gomez, care a făcut transplant de rinichi din cauza acestei boli. Iată care sunt simptomele pe care le dă Lupusul: 

Lupus este o boală autoimună cronică, dificil de diagnosticat. Practic, celulele imune atacă propriile țesuturi sănătoase ale organismului, producând inflamație și leziuni tisulare. Simptomele Lupusului apar și dispar, nu le aveți tot timpul. Practic, experții spun că Lupusul este o boală a erupțiilor – adică simptomele se agravează brusc și vă simțiți rău - și a remisiunii – adică simptomele se îmbunătățesc și vă simțiți mai bine, notează DC Medical. 

Apoi, simptomele Lupus se pot manifesta doar la nivelul pielii, dar cel mai adesea, din păcate, boala cauzează și probleme interne, cum ar fi durerile articulare, afectarea inimii, a rinichilor și a altor organe vitale. Deși nu există tratament care să vindece această boală, există terapii care pot minimiza daunele. De multe ori, însă, starea de sănătate se poate agrava, cum a fost cazul cântăreței Selena Gomez, spre exemplu. În 2017, cântăreața americană a făcut un transplant de rinichi din cauza bolii. Important e să fii diagnosticat la timp și tratat corespunzător. 

 

Simptomele de Lupus

Conform Centrelor Americane pentru Controlul Bolilor (CDC, link direct sursa informației), simptomele pe care le dă Lupus sunt: 

1) Durerea de articulații și durerea musculară 


Sunt adesea primul simptom de Lupus. Această durere tinde să apară pe ambele părți ale corpului în același timp, în special la articulațiile încheieturilor, ale mâinilor, degetelor și genunchilor. Articulațiile pot să pară inflamate și se simt calde la atingere. Dar, spre deosebire de artrita reumatoidă, lupusul de obicei nu provoacă leziuni permanente ale articulațiilor.

2) Febră

O febră mai mare de 37,7 grade Celsius apare deseori la persoanele cu Lupus. Febra este adesea cauzată de inflamație sau de o infecție. 

3) Erupții cutanate 

Este posibil să aveți erupții cutanate pe orice parte a corpului care este expusă la soare, cum ar fi fața, brațele și mâinile. Un semn comun al lupusului este o erupție roșie, în formă de fluture, pe nas și obraji.

4) Dureri în piept 

Lupusul poate declanșa inflamație în mucoasa plămânilor. Acest lucru provoacă dureri în piept atunci când respiră profund.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel