14 lucruri pe care să NU le faci niciodată înainte de culcare: toate îți strică somnul. Dr Bulescu: Adulții trebuie să doarmă între 7-8 ore în fiecare noapte

Data publicării:
Somn, foto Unsplash/ Lux Graves
Descriere foto: Somn, foto Unsplash/ Lux Graves

Dacă vrei să dormi bine la noapte, e bine să începi pregătirea după prânz. Sunt anumite lucruri care e bine să nu le mai faci după ce ai luat masa din mijlocul zilei. Apoi, seara, când s-a întunecat, e bine să eviți să faci alte lucruri care îți pot disturbă somnul. Iată o listă cu aceste lucruri: 

Somnul îți poate fi grav afectat dacă faci anumite lucruri înainte de culcare. Și avem cu toții nevoie de un somn bun și odihnitor. „Trebuie să dormim, ca adulți, undeva între 7-8 ore în fiecare noapte”, a explicat medicul Ioan Bulescu, medic Specialist ORL, specializat și în probleme de somn, EXCLUSIV la DICȚIONAR DC Medical.

Una dintre regulile cel mai des încălcate când vine vorba de un somn de calitate e nerespectarea unui program de somn. „În fiecare noapte să ne culcăm la aceeași oră și a doua zi să ne trezim la aceeași oră, inclusiv în weekend. (...) În două zile se poate să dai peste cap tot ce ai făcut cu o săptămână înainte. Ar trebui să ne stabilim un program de somn. Ne culcăm la ora 10.00, ne trezim la ora 6 sau 5”, subliniază medicul.

Iată care sunt lucrurile banale care îi pot strica somnul:

1) Nu consumați cafea sau băuturi cu cofeină după prânz

Problema este cofeina. Poate că vi s-a părut o bună idee să mai beți una mai pe seară, dar pe la 3 dimineața, când veți fi încă treaz, veți regreta asta. Atenție! Pe lângă cafea, o multitudinea de băuturi energizante de pe piață, ar putea contribui în mare măsură la menținerea vigilenței peste ora de culcare, dar duc și la nopți agitate, care devin apoi zile somnoroase și obosite. Cofeina se găsește în multe alimente și băuturi: anumite ceaiuri, ciocolată, băuturi energizante sau acidulate. Citiți etichetele produselor, pentru a fi siguri. 

 

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel