12 trucuri pentru a face răcoare în casă noaptea. Cum să dormi liniștit pe caniculă

Data actualizării: | Data publicării:
foto Anna Nekrashevich / Pexels
Descriere foto: foto Anna Nekrashevich / Pexels

Încearcă aceste trucuri pentru a face răcoare în casă noaptea, chiar și atunci când este cald afară.

Între umiditate și transpirații nocturne, poate fi dificil să dormi în timpul verii fierbinți. Încercați aceste 12 trucuri pentru a învinge căldura.

Temperaturi record și valuri de căldură se anunță la orizont în această vară, ceea ce înseamnă că este timpul să vă pregătiți pentru căldura și umiditatea care îți strică somnul. Unul dintre cele mai importante locuri pentru a vă pregăti este dormitorul dumneavoastră. În afară de disconfortul evident al transpirațiilor nocturne și al așternuturilor umede, să stai la răcoare este de fapt crucial pentru un somn bun. 


Temperatura corpului tău fluctuează în mod natural atunci când dormi - se numește termoreglare. Deși schimbările nu sunt drastice, sunt esențiale pentru a adormi. Pe măsură ce adormiți, temperatura corpului dumneavoastră scade. Dacă aceasta crește înainte de termen, vă veți trezi. 

Aceasta este o veste proastă în timpul verilor fierbinți. Vestea bună este că există modalități de a învinge căldura și de a face răcoare în casă chiar și atunci când este cald afară. În plus, nu trebuie să vă bazați întotdeauna pe aparatul de aer condiționat, care vă va crește factura de energie. Așa că, în loc să vă răsuciți toată noaptea (și să vă spălați în mod repetat așternuturile), încercați aceste 12 sfaturi și recomandări pentru a scăpa de transpirațiile nocturne și a dormi toată noaptea, potrivit Cnet.


1. Discutați cu medicul dumneavoastră despre transpirațiile nocturne 

Mai întâi de toate: Excludeți o afecțiune de bază. Transpirațiile nocturne pot apărea ca răspuns la multe afecțiuni medicale, inclusiv tulburări de anxietate, neuropatie, hipertiroidism, limfom Hodgkin și tuberculoză, potrivit Clinicii Mayo. 

Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet și depresie, pot provoca, de asemenea, transpirații nocturne. Dacă vă treziți fierbinte și transpirat în fiecare noapte, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră, indiferent de vreme.


2. Folosiți un ventilator de fereastră

Un ventilator poate împinge aerul cald afară și poate face să circule aer mai rece. 

 

3. Încercați un ventilator de podea sau un mini ventilator de noptieră

Nu aveți spațiu pentru o unitate de fereastră sau un ventilator cu cutie? Multe companii produc în zilele noastre ventilatoare de podea și mini ventilatoare impresionant de puternice.


4. Folosiți ventilatoarele pentru a crea un curent de aer încrucișat

 Plasarea a două ventilatoare de podea, față în față, pe laturile opuse ale camerei, creează o briză încrucișată, menținându-vă răcoare toată noaptea.  

5. Fă o baie fierbinte cu câteva ore înainte de culcare

Temperatura corpului tău fluctuează într-un ciclu. În fiecare seară, pe măsură ce soarele începe să apună și ochii percep întunericul, corpul tău începe să producă melatonină și îți declanșează creierul să se pregătească pentru somn. În același timp, temperatura corpului tău de bază începe să scadă și continuă să scadă pe parcursul primelor două etape ale somnului. 

Efectuarea unei băi calde cu 1-2 ore înainte de culcare poate simula acest proces natural și poate promova un somn odihnitor. Atunci când dormiți, temperatura corpului dvs. este cu aproximativ 2 grade mai mică decât cea din timpul zilei, înainte de a reveni treptat la nivelurile normale cu puțin timp înainte de a vă trezi. 


6. Folosiți lenjerie de pat din fibre naturale

Așternuturile sintetice tind să coste mai puțin decât cele naturale, dar investiția în niște lenjerii de pat din bumbac natural, in, mătase sau bambus te-ar putea ajuta să ai un somn mai răcoros. Aceste țesături favorizează respirabilitatea și, ca un bonus, nu emană compuși organici volatili, așa cum fac multe țesături sintetice


7. Dormiți nud sau seminud

Simpla renunțare la pijamale ar putea să vă ajute să rămâneți răcoros în timp ce dormiți. Acest lucru funcționează pentru unii oameni, dar nu și pentru alții, totuși. Mulți oameni preferă să poarte pijamale chiar dacă transpiră noaptea, deoarece unele țesături îndepărtează umezeala de pe piele.

8. Alegeți fibre naturale și croieli largi pentru pijamale

Dacă nu vă simțiți confortabil să dormiți dezbrăcat, alegeți cu grijă pijamalele. La fel cum lenjeria de pat din fibre naturale vă poate ajuta să vă mențineți răcoarea, la fel și hainele. Pijamalele lejere pe bază de bumbac, mătase sau bambus oferă mai multă respirabilitate decât pijamalele din fibre sintetice. 

 

9. Folosiți perdele închise la culoare sau perdele termice în timpul zilei

Este întotdeauna plăcut să lași lumina soarelui să intre în casă în timpul zilei, mai ales în timpul iernii, când zilele sunt scurte și mulți oameni se luptă cu tulburarea afectivă sezonieră. Cu toate acestea, menținerea perdelelor - în special a perdelelor întunecate sau termice - trase în dormitor în timpul zilei poate menține camera mai răcoroasă, astfel încât să fie pregătită pentru a dormi noaptea. 

10. Nu puneți în funcțiune aparatele electronice în dormitor

Electronicele, cum ar fi televizoarele, radiourile și consolele de jocuri video, emit căldură atunci când funcționează. Evitați să folosiți electronicele în dormitor pe timp de noapte dacă vă luptați cu adevărat să rămâneți răcoros în timp ce dormiți. 


11. Înghețați-vă fețele de pernă și așternuturile

Acest lucru sună ciudat, dar chiar funcționează. Acest lucru nu vă va menține răcoare toată noaptea, dar vă va menține răcoare timp de 30 de minute până la o oră, oferindu-vă timp să cădeți într-un somn adânc. 

Pur și simplu băgați fețele de pernă și așternuturile de pat în congelator pentru câteva ore înainte de culcare. Puneți-le înapoi pe pat și cuibăriți-vă în iglu-ul dumneavoastră personal.  

12. Dă mai încet termostatul

Acest lucru pare probabil evident, dar mulți oameni ezită să dea termostatul mai jos după o anumită temperatură. Transformarea casei tale într-o tundră arctică prin intermediul aerului condiționat cu siguranță îți ridică factura de electricitate, la urma urmei. Dar dacă simțiți că ați încercat totul și încă vă treziți transpirat, s-ar putea să aveți nevoie să reduceți temperatura nocturnă cu câteva trepte. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel