11 septembrie. FBI a declasificat un document la ordinul lui Biden

Data publicării:
Joe Biden, foto Instagram
Descriere foto: Joe Biden, foto Instagram

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a făcut public sâmbătă primul document legat de investigaţia sa asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA şi de acuzaţiile privind sprijinul guvernului Arabiei Saudite pentru atacatori, în urma unui ordin executiv al preşedintelui Joe Biden

Rudele victimelor i-au cerut lui Biden să nu participe la evenimentele comemorative de sâmbătă, când s-au împlinit 20 de ani de la atentate, dacă nu va declasifica documente despre care susţin că vor arăta sprijinul autorităţilor saudite pentru atacuri.

Documentul de 16 pagini, parţial editat, făcut public de FBI arată contacte între atacatorii care au deturnat avioanele şi complici saudiţi, dar nu şi dovezi privind o eventuală implicare a guvernului de la Riad în atacuri, care au făcut aproape 3.000 de morţi.

Arabia Saudită a susţinut întotdeauna că nu a avut nicio implicare în atacuri.

Într-o declaraţie emisă la 8 septembrie, ambasada saudită la Washington a transmis că Arabia Saudită a susţinut mereu transparenţa în jurul evenimentelor de la 11 septembrie 2001 şi salută publicarea de către SUA a unor documente clasificate legate de atacuri.

Cincisprezece dintre cei 19 atacatori erau din Arabia Saudită. O comisie a guvernul american nu a găsit dovezi că Arabia Saudită a finanţat direct Al-Qaida, grupul protejat de talibani în Afganistan la acel moment. Comisia a lăsat fără răspuns întrebarea dacă oficiali saudiţi ar fi făcut totuşi individual asta.

Familiile a circa 2.500 dintre victime şi peste 20.000 de persoane care au fost rănite, firme şi diverşi asiguratori au dat în judecată Arabia Saudită şi au cerut despăgubiri de miliarde de dolari, notează Agerpres.

 

Mesajul Joe Biden, la douăzeci de ani de la atentatele de la 11 septembrie: ''forţa noastră cea mai mare''

Preşedintele SUA, Joe Biden, a lansat un apel americanilor la unitate, "forţa noastră cea mai mare", într-un mesaj video publicat vineri, în ajunul împlinirii a douăzeci de ani de la atentatele de la 11 septembrie.

"Este pentru mine învăţătura principală din (evenimentele de la) 11 septembrie. Aceea că, atunci când suntem cei mai vulnerabili, unitatea este forţa noastră cea mai mare", a declarat preşedintele american, filmat la Casa Albă, într-un mesaj de aproximativ şase minute.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel