11 mirosuri corporale pe care nu trebuie să le ignori niciodată. Ce boli îți indică

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Mirosul corporal, din cap până în picioare, poate alerta medicii cu privire la potențiale probleme de sănătate - chiar și cancer. Aflați ce boli pot semnala aceste mirosuri neplăcute.

Mirosul corporal persistent

Dacă un duș nu vă poate ajuta să scăpați de mirosul corporal neplăcut, ar putea fi un semn al unei deficiențe de magneziu. "Mineralul magneziu ajută la "dezodorizarea" organelor noastre interne și, de asemenea, ajută la mirosul nostru corporal", spune cardiologul Robert Segal, MD, co-fondator al LabFinder.

Atunci când consumăm prea multă cofeină, zahăr sau alimente procesate, aceasta poate epuiza nivelul de magneziu. Dacă nu mai mirosiți atât de proaspăt și aveți alte simptome, cum ar fi crampe musculare, contracții sau amorțeală și furnicături, cereți medicului dumneavoastră un simplu test de sânge pentru a vă verifica nivelul de magneziu.

 


Respirația miroase a ou stricat

Dacă periajul sau o bucată de gumă mentolată nu pot elimina mirosul, este posibil să aveți o infecție bacteriană, avertizează Dr. Segal. O bacterie comună numită H. pylori, care se poate instala în sistemul dumneavoastră digestiv, ar putea fi de vină. Pentru unii, bacteria nu provoacă simptome vizibile; pentru alții, poate duce la GERD, boala celiacă, ulcer gastric și chiar cancer gastric. Medicul dumneavoastră vă poate testa pentru a depista acest microb, iar antibioticele pot ajuta la eliminarea lui.

 

 

Respirația miroase a măr stricat

"Atunci când nu avem suficientă insulină în organism, ficatul nostru creează cetone chimice, care sunt modul în care organismul nostru compensează lipsa de insulină", spune Dr. Segal. Respirația de mere stricate este legată de un diabet insulino-dependent dezechilibrat, potrivit unei cercetări publicate în Journal of International Society of Preventative and Community Dentistry. Acesta este un semn clar că ar trebui să vă consultați medicul. Dacă ați fost deja diagnosticat cu diabet, este posibil să trebuiască să discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a vă controla mai bine glicemia.


Un nas urât mirositor

Știi că nasul tău miroase, dar știai că poate mirosi?  Kathleen R. McDonald, MD, de la Houston Ear, Nose, Throat & Allergy Clinic, explică faptul că acest lucru se datorează apropierii și interconectării apropiate a cavității noastre orale de sinusuri și de gât. "Mirosul nazal apare pentru o varietate de condiții de sănătate, cum ar fi picurarea postnasală, pietre la amigdale, un dinte cariabil, infecții ale sinusurilor și polipi nazali."


Urechi urât mirositoare

Da, ceara din urechi poate deveni urât mirositoare. "Dacă aveți ceară de urechi foarte urât mirositoare, cel mai probabil suferiți de o infecție de vreun fel, iar aceasta este cea care duce la aroma înțepătoare", spune Dr. McDonald. "Un alt exemplu în acest sens este atunci când aveți fire de păr încarnate sau un chist sebaceu, iar atunci când acea iritație sau infecție se rupe, produsul secundar din interior este aproape întotdeauna urât mirositor", Anunțați medicul dumneavoastră de familie să identifice și să trateze mirosul.

 

Picioarele miros urât

Poate că nu este vina pantofilor că picioarele tale miros urât: Potrivit Asociației Americane de Medicină Podiatrică, transpirația excesivă a picioarelor - toată ziua, în fiecare zi, vara și iarna - ar putea fi o afecțiune rară numită hiperhidroză. Pentru unii, transpirația este atât de intensă încât picioarele lor alunecă efectiv în interiorul pantofilor. Dacă picioarele dumneavoastră transpiră mereu și o pereche de șosete nu vă poate ajuta să fentați mirosul neplăcut, consultați un podiatru pentru a primi ajutor în gestionarea simptomelor.

 

 

Respirație matinală puternică

Dacă practicați o bună igienă orală, nu ar trebui să vă treziți cu o respirație urât mirositoare. "În multe cazuri, observăm că persoanele care respiră pe gură (din cauza congestiei nazale) sunt de fapt persoane cu apnee în somn nediagnosticată. În plus, aceasta le dă o respirație urât mirositoare din cauza gurii foarte uscate", spune Michael J. Breus, PhD, psiholog clinician specializat în tulburări de somn. Deci, dacă aveți respirație urât mirositoare dimineața, sforăiți și vă simțiți epuizat tot timpul - ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre efectuarea unor investigații.

 


Mișcări intestinale mai urât mirositoare decât de obicei

Scaunul nu va mirosi niciodată bine. Dar dacă aveți în mod persistent scaune moi, diaree de volum mare, diaree cu sânge sau scaune deosebit de urât mirositoare, mergeți la un control. Potrivit medicului Daniel Freedberg, profesor asistent de medicină și epidemiologie la Columbia University Medical Center, dieta dumneavoastră poate schimba mirosul scaunului de la o zi la alta, dar unele persoane cu intoleranță la lactoză sau C. difficile, o infecție a colonului, tind să aibă scaune mai urât mirositoare decât de obicei.


Mirosul de pește putrezit

Trimetilaminuria este denumirea medicală pentru "sindromul mirosului de pește". În această tulburare genetică rară, o enzimă din organism (numită FMO3) nu reușește să își facă treaba de a descompune trimetilamina, o substanță chimică care se găsește în alimente precum laptele, ouăle, fasolea și organele animale, potrivit National Institutes of Health. Acest compus chimic are un miros înțepător, sulfuros, care poate mirosi a pește sau ouă în putrefacție; la niveluri mai ridicate, puteți simți miros de urină sau de gunoi lăsat la soare. Deși nu există un leac, puteți minimiza problemele evitând alimentele cu trimetilamină.


Respirație cu miros de mucegai

Respirația care miroase a mucegai sau asemănătoare cu usturoiul și ouăle stricate este enervantă în sine; este foarte îngrijorătoare dacă nu ați mâncat de fapt usturoi sau ouă. Marc S. Rabinowitz, MD, de la Prevention First Healthcare, spune că dacă ficatul începe să nu-și mai facă treaba de detoxifiere a sângelui - acest lucru se poate întâmpla în cazul cirozei, de exemplu - respirația ta poate deveni acră. Un studiu publicat în Journal of Chromatography B arată că ciroza hepatică poate fi practic lipsită de simptome; respirația urât mirositoare poate fi cel mai bun și cel mai timpuriu semn de avertizare.

 

Miros de pește în zona intimă

Un miros de pește, împreună cu o secreție vaginală crescută, este marca unei infecții numite vaginoză bacteriană, spune Sherry Ross, medic ginecolog și obstetrician și autor al cărții She-ology. Toate femeile au bacterii care în mod normal stau în vagin, dar uneori echilibrul natural este dat peste cap. Cel mai frecvent, acest lucru se poate întâmpla în timpul menstruației, de la spălături vaginale, după ce ați avut  un nou partener. Este important să nu te grăbești la farmacie pentru a scăpa de mirosuri cu tratamente fără prescripție medicală fără să apelezi mai întâi la ginecolog, spune ea, adăugând că acest lucru necesită de obicei o rețetă de antibiotice pentru a trata infecția și mirosurile de pește, potrivit The Healthy.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel