10 reguli de urmat la masa de Paște. Medicii trag un semnal de alarmă: Moderația trebuie să fie cheia, dacă nu, veți avea nevoie de serviciul de urgență

Data publicării:
Captură video Youtube/ Alexandra Maria
Descriere foto: Captură video Youtube/ Alexandra Maria

Medicii vin cu câteva sfaturi prețioase de urmat la masa de Paște.

Aproape în fiecare an, după Sărbătorile Pascale, sălile de urgență sunt pline de românii care nu au știut să consume cu moderație fie mâncarea, fie băuturile alcoolice. În acest sens, medicii trag un semnal de alarmă și le sugerează oamenilor câteva reguli sfinte de urmat, pentru a nu ajunge pe mâinile specialiștilor.

"Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de Sărăatorile Pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceți în familie şi nu prin spitale, respectați următoarele sfaturi:

1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit  trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.


3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.


4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturaţie, cât şi sindroamele dispeptice.


5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.", îi sfătuiește Dr. Tudor Ciuhudaru pe români.

Care sunt următoarele 5 reguli recomandate de specialist

Doctorul Tudor Ciuhudaru vine cu câteva recomandări și pentru românii care suferă de diferite boli.

"6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice  sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. 


7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.


8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.


9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.


10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces.", a continuat specialistul.

Când recomandă doctorul să mergem la spital

"Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult...

Nu în ultimul rând, excesul caloric va crea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile.", a mai recomandat acesta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel