10 plante de grădină care țin țânțarii la distanță

Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Aceste plante conțin proprietăți care pot alunga țânțarii din grădina ta

Un dezavantaj al vremii mai calde este un aflux de insecte - în special țânțari. Nu numai că înțepăturile lor provoacă mâncărimi și disconfort, dar țânțarii sunt și purtători a numeroase boli. Dacă curtea dvs. pare a fi un centru de atracție pentru aceste insecte, este posibil să căutați remedii naturale pentru a-i ține la distanță.

Credeți sau nu, există o mulțime de plante pe care le puteți cultiva chiar în grădina dvs. și care pot ține țânțarii la distanță. Multe dintre ele degajă mirosuri sau conțin uleiuri care nu le plac țânțarilor. Fie că le cultivați în pământ sau în ghivece, păstrați aceste plante în apropierea intrărilor și a zonelor de ședere pentru a le spori eficiența.


Iarba pisicii

Țânțarii urăsc iarba pisicii, aceeași plantă pe care o adoră și pisicile tale. Cunoscută și sub numele de mentă de pisică, această plantă erbacee perenă emite o substanță chimică care acționează ca un repelent natural pentru insecte. 

 

Citronella

Una dintre cele mai cunoscute plante pentru respingerea țânțarilor, citronela produce un miros puternic, asemănător cu cel de citrice, care nu le place țânțarilor. Este același miros care este folosit în lumânări pentru a ține insectele la distanță. Plantele de citronella, care sunt un tip de geranium parfumat, pot fi cultivate în grădină sau ca plantă în ghiveci.


Lavanda

Este posibil să aveți deja lavandă care crește în grădina dvs. - este o plantă care necesită puțină întreținere și este tolerantă la secetă, iubită de mulți grădinari. Nu numai că este ușor de cultivat, dar lavanda produce, de asemenea, un ulei care este foarte eficient ca repelent pentru țânțari.

 

Mentă

Menta emană un miros răcoritor pe care oamenii îl apreciază, dar nu și țânțarii. Planta se răspândește rapid, astfel încât doar una singură poate asigura un control suficient de eficient al țânțarilor pentru întregul sezon. 


Busuioc

O altă plantă cu un miros înțepător care este respingător pentru țânțari este busuiocul. Pentru un soi cu un miros excepțional de puternic, încercați busuiocul "Scorțișoară". 


Gălbenele

Gălbenelele sunt în mod obișnuit cultivate în grădină ca o modalitate de a descuraja insectele și alți dăunători. Soiurile franțuzești, cum ar fi gălbenelele franceze Durango Mixture, sunt cele mai eficiente în respingerea țânțarilor de la mijlocul primăverii până la sfârșitul verii.


Lemongrass

Uleiul de citronella care se găsește în lemongrass este aproape la fel de eficient ca un repelent pentru insecte, mai ales dacă zdrobiți frunzele și le frecați pe piele. 

 

Salvia

O plantă perenă rezistentă care înflorește primăvara, salvia este o altă plantă aromatică eficientă pentru respingerea țânțarilor. De asemenea, o puteți cultiva alături de legumele care riscă să fie devastate de animale, deoarece salvia este o plantă de companie excelentă.


Rozmarin

Mirosul minunat al rozmarinului are dublă funcție: salută polenizatorii, dar este respingător pentru țânțari. Dacă sunteți în căutarea unui anumit soi de cultivat, rozmarinul culinar are un conținut mai mare de ulei esențial decât alte soiuri de rozmarin și poate fi mai eficient în respingerea țânțarilor. 


Allium

Multe specii de allium încep să înflorească primăvara - înainte ca sezonul țânțarilor să fie în plină desfășurare. Cunoscute pentru mirosul lor înțepător, ceapa, usturoiul, prazul și șalota fac parte din familia allium, potrivit MarthaStewart.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 21 iun 2023, 12:23 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience