10 lucruri pe care le fac oamenii și pe care pisicile le urăsc, potrivit veterinarilor

Data publicării:

Acestea sunt gesturile pe care pisica ta vrea să încetezi să le mai faci. 


Te eschivezi de la serviciu pentru a te asigura că ești acasă pentru a umple bolul de apă al pisicii tale. Ai cheltuit mai mulți bani pentru pisica ta în ultima vreme decât ai cheltuit peneu tine. Pe scurt, îți iubești pisica și o vezi ca pe un bebeluș.

Oricât de drăguț și bine intenționat ar fi să îți iubești pisica așa cum ai iubi un copil, experții împărtășesc că este important să îți amintești că acestea sunt o altă specie, cu nevoi diferite de ale noastre.

"Fiecare specie are propriile nevoi și modul său de a interacționa cu mediul înconjurător și cu alte animale", spune Dr. Evelyn Richer, DVM, directorul medical zonal al VCA Animal Hospitals.

 

În cazul pisicilor, acestea sunt vânători solitari.

"Au nevoie de spațiu personal, spațiu de locuit și spațiu teritorial sau de roaming", explică Dr. Richer. "Ceea ce le eliberează endorfinele sunt comportamentele de pândă, atac, mușcătură. Sunt foarte sensibile la mirosuri și la substanțele chimice comportamentale, cunoscute și sub numele de feromoni - foarte diferite de cele ale bebelușilor umani."

Deși fiecare pisică este diferită, unele lucruri pe care le facem și pe care credem că le plac (sau la care sunt indiferente) le scot adesea din sărite. 

"Este important să fim atenți la modul în care pisicile preferă să interacționeze cu oamenii", spune Dr. Richer. "De exemplu, nu vrem să le enervăm, ceea ce le-ar putea determina să se retragă, sau mai rău, făcându-le să se simtă încolțite cu nevoia de a se apăra."

Din moment ce prietenul tău felin nu poate vorbi, Parade magazine a apelat la veterinari pentru a discuta despre lucrurile pe care oamenii le fac și pe care pisicile le urăsc cu adevărat (de obicei). 

 


10 lucruri pe care oamenii le fac și pe care pisicile le urăsc, potrivit medicilor veterinari

 

1. Schimbările

Pisicile nu sunt cameleoni sau gimnaști și nu se descurcă bine cu schimbările.

"Orice modificare a mediului lor și teama de necunoscut sau de nefamiliar face ca unele pisici să se simtă foarte inconfortabil", spune Dr. Jessica K. Hockaday, DVM, medic veterinar la Chewy.


2. Să fie atinse peste tot

Poate că atingerea este limbajul tău de iubire, dar pisica ta poate vorbi într-o limbă total diferită.

"Pisicile au preferințe la fel ca oamenii", spune Dr. Richer. "Ascultă-ți pisica".

3. Mângâieri pe burtică, în special

Mulți câini adoră un masaj bun pe burtă. Pisicile? Nu atât de mult.

"Stomacul sau abdomenul este o zonă foarte vulnerabilă, iar pisicile trebuie să se simtă foarte bine în mediul înconjurător și cu persoana respectivă pentru a permite atingerile pe burtă", spune Dr. Hockaday.

 


4. Îmbrățișările

Îmbrățișările sunt o modalitate obișnuită prin care oamenii răspândesc dragostea, dar pisicile nu sunt mari amatoare de acest gest.

"Pisicile nu se îmbrățișează între ele - acesta este un semn uman de afecțiune", spune Dr. Jacqueline Brister, DVM, medic veterinar. "Atunci când îmbrățișezi o pisică sau o ții într-un mod în care nu se poate mișca, îi răpești capacitatea de a scăpa. Acest lucru poate fi foarte stresant pentru ele".


5. Interacțiuni forțate

Este posibil ca pisica ta să nu vrea să îți salute cel mai bun prieten, să fie ținută în brațe ca un copil uman sau să deschidă cadoul pe care i l-ai cumpărat. Și nu vor să insiști.

 

"Pisicile urăsc interacțiunea forțată", spune Dr. Kelly Diehl, DVM, director senior de știință și comunicare la Morris Animal Foundation. "Lăsați pisicile să vină la voi".


6. Odorizant de aer cu citrice

Te bucuri că ai cumpărat acel odorizant de aer cu miros de portocale? Pisica ta nu este deloc fericită.

"Mirosul de citrice este foarte iritant pentru pisici", spune Dr. Diehl. "De fapt, există produse pe piață concepute pentru a ține pisicile departe de lucruri (cum ar fi mobila) care au în mod intenționat un miros de citrice."

 

7. Curățați locurile lor preferate


Pe lângă faptul că strâmbă din nas la odorizantul tău cu citrice, pisicile și-ar dori să nu mai cureți anumite părți ale casei tale.


"Unele persoane au observat probabil că pisicilor lor le place să se frece de lucruri", spune Dr. Diehl. "Ele marchează aceste zone, dar uneori acest lucru poate lăsa un reziduu pe care oamenii îl consideră murdar, așa că îl curăță. Acest lucru este foarte enervant pentru pisica ta. Dacă puteți, încercați să evitați să curățați aceste zone." 

 


8. Zgomote puternice și neașteptate


S-ar putea să fii de fapt de acord cu pisica ta aici.


"Nimănui nu-i plac zgomotele puternice sau neașteptate, dar poate fi deosebit de zguduitor și neplăcut pentru o pisică", spune Dr. Brister. "Auzul lor este foarte sensibil. Deși par drăguțe și drăgălașe, sunt prădători naturali - zgomotele puternice și neașteptate tind să le pună în alertă roșie, în modul "luptă sau fugi", și poate fi foarte intens pentru ele."


Din păcate, sunetele puternice și neașteptate ar putea include trântirea ușii sau diverse obiecte care car pe podea.

 


9. Continui să aduci acasă și alte pisici


Pisicile nu sunt creaturi de haită.


"Pisica are nevoie de 3.000 de metri pătrați de spațiu de locuit", spune Dr. Richer. "Pisicile își aleg companionii preferați (alte pisici sau oameni). Noi nu-i alegem cu adevărat".


Mai mult, prea multe pisici pot provoca lupte pentru resurse.


"Lupta pentru resurse...cum ar fi locuri de odihnă sau de ascundere,  litieră, mâncare sau chiar timp petrecut cu oamenii sunt toate lucruri care pot face pisicile foarte neplăcute", spune Dr. Richer. "Atunci când o pisică trebuie să muncească prea mult pentru aceste resurse, putem observa schimbări de comportament - mai multe șuierături, zgârieturi sau chiar accidente în afara litierei în unele cazuri."

 


10. Hrănirea lor dintr-un castron mic

Poate că bolurile mici arată drăguț, dar pisicilor nu le pasă cu adevărat de estetică. 


"Pisicilor nu le place ca mustățile lor să atingă părțile laterale ale recipientului atunci când mănâncă sau beau.", spune Dr. Richer. "Încercați o farfurie pentru mâncare". 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel