10 lucruri de știut despre muşcătura de căpuşă. Ciuhodaru: Boala Lyme, polimorfă. Nu degeaba e numită boala cu 1000 de feţe

Sursa foto: unsplash, autor Erik Karits
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Erik Karits

Căpușele sunt paraziți externi, greu de văzut, fiind purtătoare de bacterii și care ne trimit în unitățile de primiri urgențe.

Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează, în exclusivitate pentru DC Medical, că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri sau pe sub arbori.

10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă


Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.

- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.

- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).

- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

- Nu strângeţi căpuşa care va muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.

- Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

 


Semne la care să fim atenți


Medicul Tudor Ciuhodaru ne arată semnele la care trebuie să fim atenți după ce ne-a mușcat căpușa. Dacă există simptome, trebuie să ne adresăm medicilor.

- Urmăriţi apariţia oricăror simptome "curioase" atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

- Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.

- Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice.

 

Citește continuarea pe DC Medical. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 03 iun 2022, 22:37 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience