Ziua de Ignat, 20 decembrie 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU trebuie să faci astăzi

Data actualizării: | Data publicării:
Tăierea porcului, captură video Youtube
Descriere foto: Tăierea porcului, captură video Youtube

Ziua de Ignat vine cu mai multe tradiții și obiceiuri, menite să aducă prosperitatea și norocul în gospodărie. 

Ziua de 20 decembrie este cunoscută de către toți creștinii a fi Ziua de Ignat. Așadar, în toate satele din România, tradiția spune că în această zi trebuie să fie tăiat porcul, care se va pune ulterior pe masa de Crăciun. Această zi este cu atât mai specială, astfel încât vine la pachet cu mai multe tradiții și obiceiuri, transmise din generație, în generație, și respectate până în ziua de astăzi.

Așadar, se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează că vor fi sacrificați, apărându-le în vis un șirag lung de mărgele roșii la gât. De asemenea, dacă aceștia visează un cuțit, acesta este tot semn de sacrificare. Încă din ele mai vechi timpuri, la tradiția de tăiere a porcului de Ignat participa întreaga familie, care se trezea încă de dimineață și care sfințea animalul, imediat după ce acesta fusese sacrificat.

Tradiții și obiceiuri de Ignat

Tot tradiția spune că cel care se ocupa de sacrificarea porcului trebuia să fie un om pur, curat, care trebuia să aibă taina spovedaniei, înainte de a face acest gest. Bărbații au voie să sacrifice animalul doar după ce păcatul le-a fost iertat de preot și, astfel, au primit binecuvântarea. 

Tot tradiția spune că astăzi nu este permisă nicio altă treabă casnică, pe lângă tăierea porcului, precum ar fi gătitul sau curățenia.

Încă de pe timpuri, se spunea faptul că porcul trebuie să fie sacrificat până când cade întunericul, pentru că doar în acest fel nu vor apărea spiritele rele. De asemenea, sacrificarea nu trebuie să înceapă înainte de răsărit. 

Cei care participă la tăierea porcului trebuie să rostească o rugăciune de iertare către Dumnezeu, pentru că au sacrificat porcul. 

Dacă bărbatul este cel care se ocupă de sacrificarea animalului, femeia va fi cea care are grijă să tranșeze carnea și să prepare bunătățile. Totuși, înainte de toate, bărbatul trebuie să facă un semn de cruce pe capul porcului. 

Ce trebuie să faci în ziua de Ignat

Tot tradiția spune că în Ajun de Ignat gospodinele trebuie să fiarbă grâu, din care va gusta toată familia. 

De asemenea, porcii care nu sunt sacrificați în această zi vor slăbi foarte tare, în decursul zilelor care urmează, pentru că nu și-au îndeplinit soarta. 

Se spune faptul că în ziua de 20 decembrie este bine să vezi sânge, pentru că doar în acest fel vei fi ferit tot anul de boli.

După sacrificarea porcului, mai întâi este adus capul lui în casă, pentru ca lucrurile să meargă bine tot anul în gospodărie, iar membrii familiei să aibă parte de noroc. 

În unele zone ale țării, tradiția spune că toți copiii din gospodărie trebuie să fie desenați cu sângele porcului pe față, pentru a fi sănătoși și rumeni în obraji tot timpul anului. 

Această sărbătoare este cu atât mai importantă pentru femeile gravide, care, potrivit tradiției, trebuie să respecte tăierea porcului de Ignat, pentru că în acest fel vor aduce pe lume copii sănătoși. 

Persoanele care nu au porc în gospodărie trebuie să taie măcar o găină, pentru a se bucura de beneficiile pe care le aduce această sărbătoare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel