Zâmbet perfect. Cum îți influențează problemele de dantură stima de sine. Dr. Anca Oltean: Netratarea acestora poate duce la probleme mai grave

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, explică, în exclusivitate pentru Spectacola, cum îți poate schimba tratamentul ortodontic nu doar zâmbetul, ci și stima de sine - Impactul tratamentului ortodontic în definirea imaginii personale

Dr. Anca Oltean e medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială și are experiență în domeniu de 16 ani. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.

 

Impactul tratamentului ortodontic în definirea imaginii personale

 

„Nu este niciun dubiu asupra faptului că problemele ivite în alinierea danturii influențează imaginea persoanei afectată, atât fizic, cât și psihologic. Mai ales că un zâmbet frumos este foarte important în cadrul interacțiunilor sociale, cu precădere în prezent, odată cu dezvoltarea exponențială a social-media (facebook, instagram, tiktiok etc.). 

Omenii de știință afirmă că defectele danturii sunt percepute de ochiul uman în mai puțin de o secundă. Mai mult decât atât, oamenii care au un zâmbet frumos au tendința de a fi considerați de ceilalți mai inteligenți, mai bine plătiți și mai prietenoși. Este adevărat că nu trebuie niciodată să judecăm după aparențe, dar o facem. Cu toate acestea, aspectul general al feței, incluzând zâmbetul, spune foarte multe despre statutul social și gradul de încredere în sine al unei persoane”, explică medicul. 

 

Copiii cu probleme dentare, victimele bullying-ului

Mai mult, medicul atrage atenția asupra unui alt fenomen prin care copiii cu probleme dentare pot trece: Bullying-ul. 


„Efectele psihologice ale disfuncționalităților constatate la nivelul dezvoltării danturii și care se reflectă într-un aspect mai puțin plăcut al acesteia, afectează  imaginea personală și stima de sine, fiind cel mai vizibile la pubertate și adolescență, perioade în care omul se descoperă pe sine în raport cu ceilalți și își stabilește direcțiile generale de dezvoltare în viață. Trebuie să recunoaștem faptul că fenomenul bullying-ului este prezent în mediul școlar și că foarte mulți copii suferă din cauza lui. Dinții strâmbi sau mușcătura defectuoasă se numără printre defectele care pot determina un comportament de excludere din partea grupului social. 

De multe ori, părinții care se prezintă la medicul specialist cu copilul lor, pentru rezolvarea problemelor de această natură, reclamă astfel de comportamente din partea colegilor de clasă sau al grupului de cunoscuți. De cele mai multe ori, stima și încrederea în sine sunt cele mai afectate”, arată dr. Anca Oltean. 

Potrivit medicului, problemele dentare pot sta la baza depresiilor. Acestea putând fi cauza unei stime de sine scăzute.

„Numeroase studii au demonstrat faptul că un nivel scăzut al stimei de sine poate conduce la dezvoltarea unor probleme mentale sau la depresie. Persoanele care au probleme în dezvoltarea armonioasă a dinților au tendința să-și ascundă zâmbetul sau să și-l reprime prin diverse metode, ceea ce duce la pierderea încrederii în sine și la evitarea interacțiunilor sociale, de teama respingerii din partea celorlalți”.


Metode pentru corectarea danturii

 

Odată cu remedierea problemelor de ordin estetic,  starea psihică are și ea de câștigat.


„Din fericire, în prezent există numeroase metode pentru corectarea problemelor danturii, teoretic la orice vârstă. Rezolvarea acestor probleme contribuie la îmbunătățirea încrederii în sine a persoanei afectate și a interacțiunilor sociale ale acesteia. Tratarea acestor probleme încă din copilărie are un impact mai mare asupra persoanei în dezvoltare și a relațiilor interpersonale ale acesteia.
În general, tratamentul ortodontic implică purtarea de către pacient a aparatelor dentare. Acestea sunt recomandate de medicul specialist în vederea corectării problemelor apărute în alinierea danturii sau a maxilarelor, precum și în creșterea efectivă a dinților.”. 

 

Complicații

Aparatul dentar, o soluție pentru problemele ortodontice, dar, pentru unii copii, un nou motiv de bullying. 

„Netratarea acestora poate duce în timp la probleme mai grave, cum sunt: căderea dinților, boli ale gingiilor sau afectarea vorbirii sau a masticației. Datorită implementării noilor tehnologii în domeniul medical, precum și progreselor făcute în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor specifice, purtarea aparatelor ortodontice a depășit segmentul de vârstă al copiilor și adolescenților, aparatele fiind purtate astăzi, conform unor studii efectuate în SUA, în proporție de 25% de populația adultă.
În copilărie, însă, purtarea aparatelor dentare, mai ales a celor fixe, nu este un lucru tocmai plăcut, ele însele putând să genereze comentarii în cadrul interacțiunilor sociale ale beneficiarului”, mai spune medicul. 

Aparate dentare care cresc încrederea în sine

Pe piață au apărut tot mai multe modele de aparate dentare  invizibile,  pe care tinerii le poartă cu mândrie și despre care unele studii spun chiar că reușesc să crească stima de sine, încă de la începutul tratamentului.


„Din fericire, în prezent aspectul general al acestor aparate a evoluat foarte mult, ele putând fi atât viu colorate (cu o gamă variată de culori), cât și transparente sau „invizibile”, adică apropiate de culoarea dinților peste care sunt aplicate. Acestea oferă o imagine cool a persoanei care le poartă și, prin urmare, un grad crescut de încredere în sine. Copii și adolescenții apreciază ceea ce iese în evidență, cum sunt aparatele colorate, iar tinerii adulți vor aprecia discreția celor transparente sau de culoarea dinților”

Efectele asupra stimei de sine sunt similare

Un studiu efectuat de o companie producătoare de aparate dentare de tipul gutierelor (pentru adulți) a relevat faptul că aplicarea acestor aparate le-a crescut beneficiarilor încrederea în sine chiar de la începutul tratamentului, datorită discreției pe care le-o oferă. O parte importantă dintre respondenți au răspuns că s-au simțit mai atractivi, mai inteligenți și că au avut mai mult succes odată cu purtarea acestor aparate. Majoritatea pacienților din studiu a reclamat îndeplinirea a cel puțin unui obiectiv personal odată cu adoptarea tratamentului.

Zâmbet frumos = încredere în sine


În concluzie, imaginea personală este foarte importantă și merită să investiți în ea, din toate punctele vedere, mai ales că ea ne ajută pentru o viață mai bună și mai plină de încredere în sine””, spune medicul.

                    

                                     Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel