Warner Bros, decizie șocantă: "Cel mai mare seism pe care industria filmului l-a cunoscut vreodată"

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Jeremy Yap
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Jeremy Yap

Pentru a limita impactul generat de pandemia de coronavirus asupra activităţii sale, directorii studioului Warner Bros au luat o decizie radicală.  

Warner Bros a decis joi ca toate filmele sale programate pentru 2021 în Statele Unite, inclusiv mult aşteptatele producţii "Matrix 4" şi "Dune", să fie difuzate pe platforma sa de streaming, HBO Max, în paralel cu lansarea lor în cinematografe. Acest anunţ, care bulversează codurile şi practicile din industria cinematografică, demonstrează dificultăţile cu care se confruntă studiourile de la Hollywood în ceea ce priveşte adaptarea lor la criza sanitară din Statele Unite, care a determinat închiderea majorităţii cinematografelor din această ţară.

Jeff Bock, analist specializat în sectorul cinematografic şi care lucrează pentru compania Exhibitor Relations, consideră că anunţul de joi al studioului Warner Bros reprezintă "cel mai mare seism pe care industria filmului l-a cunoscut vreodată".

"Warner a executat un viraj strâns, care ar putea să schimbe această industrie pentru totdeauna", a adăugat acelaşi expert.

"Trăim într-o perioadă fără precedent, care ne impune să dăm dovadă de creativitate pentru a găsi soluţii", a declarat CEO-ul Warner Bros, Ann Sarnoff, prezentând decizia anunţată joi de studioul hollywoodian.

Ea se va aplica în perioada următoare doar în Statele Unite, întrucât serviciul de streaming HBO Max nu este disponibil în acest stadiu în alte ţări, unde filmele din catalogul Warner Bros vor fi lansate în mod obişnuit, în cinematografe, anul viitor. Lansat în luna mai, serviciul HBO Max este aşteptat în anumite ţări din America Latină şi din Europa în al doilea semestru al anului 2021.

La jumătatea lunii noiembrie, studioul Warner Bros a anunţat că "Wonder Woman 1984" va fi lansat în Statele Unite simultan în cinematografe şi pe HBO Max în ziua de Crăciun, pentru a compensa astfel impactul negativ al pandemiei de COVID-19, care a bulversat industria de la Hollywood şi calendarul superproducţiilor cinematografice.

Experţii se aşteptau ca acel film dedicat eroinei Wonder Woman să fie o excepţie de la regulă, pentru a oferi managerilor grupului Warner timpul şi posibilitatea de a analiza dacă o astfel de operaţiune va avea succes sau va fi un eşec.

În mod tradiţional, marile producţii hollywoodiene sunt proiectate doar în cinematografe timp de 90 de zile înainte de a putea fi difuzate pe alte suporturi. Însă închiderea sălilor de proiecţii din numeroase regiuni americane, inclusiv la New York şi Los Angeles, i-a constrâns pe distribuitorii de filme să găsească alte soluţii.

"Nimeni nu îşi doreşte mai mult decât noi să vadă din nou filme rulând pe marile ecrane. Ştim că noile conţinuturi ţin în viaţă proiecţiile din cinematografe, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea sălilor din Statele Unite vor funcţiona cel mai probabil la o capacitate redusă pe întreaga durată a anului 2021", a precizat Ann Sarnoff în comunicatul publicat joi.

Cel puţin 17 titluri

În virtutea acestui model economic "hibrid" anunţat de Warner Bros, noile filme realizate de acest studio vor deveni accesibile pe HBO Max încă din ziua lansării lor în cinematografele din Statele Unite şi vor rămâne disponibile pe acel serviciu de streaming timp de o lună.

Decizia vizează cel puţin 17 titluri anunţate pentru anul viitor, printre care se află şi un prequel care se inspiră din serialul "Clanul Soprano" şi o continuare a filmului cu supereroi "Suicide Squad".

Cea mai mare producţie Warner de anul viitor este fără îndoială "Matrix 4", o continuare a celebrei trilogii care a obţinut încasări de peste 1,6 miliarde de dolari pe plan mondial şi în care actorul Keanu Reeves va interpreta din nou personajul Neo. Lansarea acestui film este programată în decembrie 2021.

 

Un alt film foarte aşteptat este "Dune", o nouă adaptare a legendarului roman SF omonim, publicat de Frank Herbert în 1965. Acest lungmetraj regizat de Denis Villeneuve, cu Timothee Chalamet în rolul protagonistului Paul Atreides, ar fi trebuit să fie punctul culminant al sezonului cinematografic din 2020. Însă lansarea sa, iniţial programată în noiembrie, a fost deja decalată de două ori din cauza crizei sanitare.

Marile studiouri hollywoodiene încearcă cu disperare să găsească idei noi pentru a se adapta la pandemia de COVID-19, care a generat un impact financiar sever asupra acestei industrii.

Warner Bros a lansat filmul "Tenet" în cinematografe în vara acestui an, dar a trebuit să se mulţumească cu încasări mai degrabă dezamăgitoare în Statele Unite şi cu un box-office limitat pe plan global.

Alte studiouri au început la rândul lor să mizeze pe serviciile de streaming, precum Disney, care a lansat remake-ul "Mulan" pe platforma sa online Disney+, în luna septembrie. "Soul", cea mai recentă producţie a studiourilor de animaţie Pixar, va fi difuzată pe aceeaşi platformă în Statele Unite în ziua de Crăciun.

Warner şi Disney şi-au finalizat operaţiunile de restructurare, înzestrându-se cu platforme proprii care difuzează conţinuturi la cerere, iar analistul Jeff Bock consideră că actuala criză sanitară ar fi accelerat profund un proces ce se afla deja în curs de desfăşurare: trimiterea cinematografelor tradiţionale în planul secund al modelului economic, în spatele streamingului, notează Agerpres. 

"În acest moment, cinematografele nu mai sunt altceva decât Robin, aflat alături de Batman, care este HBO Max", a adăugat expertul american.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel