Victor Rebengiuc a împlinit 90 de ani. Destinul marelui actor și întâlnirea cu TEATRUL. Ce meserie visa să aibă

Data publicării:

Maestrul Victor Rebengiuc a împlinit 90 de ani pe data de 10 februarie.

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933 în Bucureşti. În perioada studiilor, cariera sa se profila a fi cu totul alta: a urmat liceul militar din Predeal, apoi Şcoala electrotehnică din Bucureşti. În ultimul an de liceu a jucat în diferite spectacole de teatru, ca amator, fără a se gândi pe atunci că ar putea deveni actor. Directorul liceului l-a încurajat pe talentatul elev să dea examen la Institutul de Teatru. A încercat şi a reuşit. Victor Rebengiuc a devenit student şi a fost repartizat în clasa profesoarelor Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

Marele actor a făcut parte dintr-o generaţie de aur şi a absolvit în 1956, alături de Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma şi Eliza Plopeanu. A jucat în spectacolele de referinţă de-a lungul mai multor decenii  de carieră: „Un tramvai numit dorinţă“, „Play Strindberg“, „Visul unei nopţi de vară“, „Lungul drum al zilei către noapte“, „Furtuna“, „O scrisoare pierdută“, „Iulius Cezar“, până la „Unchiul Vania“, „Căsătoria“ etc.

De asemenea, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Piţa vorbesc despre filmele antologice realizate împreună, de la „Pădurea spânzuraţilor“ (unde l-a interpretat pe Apostol Bologa), „De ce trag clopotele, Mitică?“, „Moromeţii“ până la „Tănase Scatiu“, „Pădureanca“ ş.a. Sub bagheta regizorului Yuriy Kordonskiy a jucat în „Unchiul Vania“ de Cehov, la Teatrul Bulandra, în „Căsătoria“ şi „Inimă de câine“.


Marele actor Victor Rebengiuc, aniversat la Duminica Filmului Românesc

Duminică, 12 februarie, TVR 2 va difuza „Un om în loden” şi „Moromeţii”, două dintre filmele de referinţă din cariera actorului care, pe 10 februarie, a împlinit 90 de ani.

Se numără printre cei mai iubiți și apreciați actori ai României, iar maestrul Victor Rebengiuc, care a împlinit pe 10 februarie vârsta de 90 de ani este respectat pentru roluri memorabile pe scena teatrului, dar şi în cinematografie, tulburătoare drame care au încântat generaţii de cinefili. La TVR 2, Victor Rebengiuc este aniversat prin difuzarea a două dintre filmele sale de succes - duminică, 12 februarie, de la ora 13:00, „Un om în loden” (România, 1978), iar de la ora 20:00 „Moromeţii” (România, 1988).

„Când intri într-o sală de repetiţii cu Victor Rebengiuc, este ca şi cum ai apuca cu mâinile goale un cablu de înaltă tensiune, căruia, apoi, nu poţi să-i mai da drumul. Şi acest curent care trece prin trupul tău este de cea mai înaltă integritate artistică, de o sinceritate radicală şi o dăruire totală a artei. Şi, dincolo de asta, se ascunde un copil frumos. Acel copil ce nu oboseşte niciodată privind lumea care îl înconjoară, surprins în fiecare zi de frumuseţea oamenilor din jurul lui. Această vulnerabilitate incredibilă îl face pe Victor Rebengiuc un atât de mare artist”, îl descria regizorul de teatru Yuri Kordonski, colaborator şi bun prieten.

La 90 de ani, Victor Rebengiuc continuă să interpreteze roluri de referinţă pe scena teatrului. Alături de Mariana Mihuţ, partenera sa de viaţă şi de scenă, maestrul strălucește în spectacole-eveniment la Teatrul "Bulandra" şi la Teatrul Naţional Bucureşti.

De la ora 13:00, Duminica Filmului Românesc vă invită să urmăriţi un film de acţiune, „Un om în loden”, cu actorul Victor Rebengiuc în rolul principal, ecranizare a romanului poliţist „Moartea vine pe bandă de magnetofon", de Haralamb Zincă. Producţia a fost lăudată de critici, iar unii o consideră una dintre cele mai bune regizate de Nicolae Mărgineanu. Din distribuţie fac parte actorii Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Draga Olteanu Matei şi Sanda Toma.

Sinopsis. Dan Stamatiad este inginer geolog și deținător al unor date secrete privind zăcăminte importante de uraniu. Dintr-o dată, el începe să primească apeluri telefonice în miez de noapte, cu hohote de râs, scrisori anonime de ameninţare, care-i fac viaţa un infern. Totul culminează cu seara în care descoperă în casă un magnetofon şi un plic. Necunoscutul îl anunţă că, ascultând banda, îi va afla identitatea şi motivul pentru care va veni să-l ucidă. Când sora lui este împuşcată în lift, Stamatiad apelează la autorităţi, pentru a reuşi să dea de capăt acestui mister.
„Într-o lume în care oamenii nu excelează în verticalitate şi în comportament consecvent, Victor Rebengiuc este unul dintre acei puţini care rămân egali cu ei înşişi. Uneori deranjează felul lui de a fi - mai brutal, mai direct, mai temperamental. Explicaţia e simplă: are caracter“, spunea regizorul Stere Gulea despre actorul care a interpretat memorabil unul dintre personajele emblemă ale filmului românesc: Ilie Moromete.

TVR 2 va difuza de la ora 20:00 filmul "Moromeţii" (România, 1988), producție semnată de regizorul Stere Gulea şi care reprezintă una dintre cele mai importante creaţii ale cinematografiei românești.
Ecranizare a romanului omonim de Marin Preda, „Moromeţii” este povestea destrămării unei familii țărăneşti tradiţionale, pe fondul unor mutaţii sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ţine împreună pe toţi membrii familiei şi a nu-şi vinde din pământ. Distribuția îi mai include pe actorii Luminița Gheorghiu, Ionel Mihăilescu, Constantin Chiriac, Radu Amzulescu, Gina Patrichi, Doreș Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorgiu, Florin Zamfirescu și Ilie Gheorghe.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel