Verdict în cazul decesului lui George Floyd. Reacții în lanț după ce polițistul Derek Chauvin a fost găsit vinovat

George Floyd, foto Instagram
Descriere foto: George Floyd, foto Instagram

Un "moment de cotitură în istorie", un nume care a devenit "sinonim cu justiţia", o uşurare: reacţiile au curs marţi, în Statele Unite şi în întreaga lume, după verdictul care l-a găsit vinovat pe poliţistul american Derek Chauvin pentru moartea afro-americanului George Floyd.

Biden: Toţi "uşuraţi"

"Suntem cu toţii atât de uşuraţi", i-a declarat preşedintele american, Joe Biden, familiei Floyd într-o conversaţie telefonică.

"Sunteţi o familie uimitoare. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo ca să vă îmbrăţişez", a continuat el.

"O zi de justiţie în America", a adăugat Kamala Harris, prima vicepreşedinte de culoare a Statelor Unite, în cursul aceluiaşi apel telefonic.

"Istoria îşi va aduce aminte de acest moment", a mai spus ea.

Avocatul familiei Floyd: un "moment de cotitură în istorie"

'Vinovat! Dreptatea obţinută prin durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd", a reacţionat avocatul celor din urmă, Ben Crump. "Acest verdict este un moment de cotitură în istorie", a adăugat el.

Obama: "Nu ne putem opri aici"

 "Astăzi, un juriu din Minneapolis a făcut ceea ce trebuia făcut", a scris Barack Obama.

"Dar, dacă suntem sinceri, ştim că justiţia reală merge mai departe decât un singur verdict într-un singur proces", a adăugat primul preşedinte afro-american al Statelor Unite, lansând un apel la continuarea "luptei" împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei.

"Nu ne putem opri aici", a mai spus el.

Un frate al lui Floyd: "Lacrimi de bucurie"
 

"Simt lacrimi de bucurie, atât de emoţionat pentru că nicio familie nu a reuşit în istorie să meargă atât de departe ca acum", a spus Rodney Floyd, unul dintre fraţii lui George, într-un videoclip, dedicând acest verdict "tuturor celor care au fost în aceeaşi situaţie".

Unul dintre procurori: "Viaţa lui conta"

"Niciun verdict nu îl poate aduce înapoi pe George Perry Floyd. Însă acest verdict transmite mesajul familiei sale că el a fost cineva, că viaţa lui conta, că fiecare dintre vieţile noastre contează", a declarat procurorul afro-american Jerry Blackwell, membru al echipei acuzării în procesul lui Derek Chauvin.

Primarul din Minneapolis: Floyd "ne-a făcut oraşul mai bun"

"George Floyd a venit la Minneapolis pentru a căuta o viaţă mai bună. În cele din urmă, viaţa sa a făcut ca oraşul nostru să fie mai bun", a scris pe Twitter primarul Jacob Frey.

Nancy Pelosi: Floyd, un nume "sinonim cu justiţia"

"Mulţumită ţie şi datorită miilor, milioanelor de oameni care au demonstrat în toată lumea pentru justiţie, numele tău va fi pentru totdeauna sinonim cu justiţia", a declarat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în faţa Capitoliului, la scurt timp după verdict.

Boris Johnson: "Salut acest verdict"

 

"Am fost consternat de moartea lui George Floyd şi salut acest verdict", a scris pe Twitter premierul britanic Boris Johnson. "Gândurile mele în seara asta se îndreaptă spre familia lui George Floyd şi prietenii săi", notează Agerpres.

Autorul articolului: Maria Alexandru | Dată: 21 apr, 07:44 | Categorie: International
Get it on App Store Get it on Google Play