Vedete de cinema precum Kate Winslet şi Emma Thompson cer eliberarea actriţei iraniene Taraneh Alidoosti

Data publicării:
Kate Winslet, foto Instagram.
Descriere foto: Kate Winslet, foto Instagram.

Aproape 500 de personalităţi şi profesionişti din industria cinematografiei, printre care actriţele Kate Winslet şi Marion Cotillard şi regizorii Ken Loach şi Pedro Almodovar, au solicitat miercuri, printr-o scrisoare deschisă, eliberarea imediată a actriţei iraniene Taraneh Alidoosti, arestată pentru sprijinirea protestelor din Iran.

Emma Thompson, Golshifteh Farahani, Kristen Stewart, Jeremy Irons şi Mark Ruffalo, printre alţii, spun că momentul arestării actriţei iraniene, cu puţin timp înaintea Crăciunului, a fost intenţionat ales "pentru a face în aşa fel ca atenţia colegilor internaţionali să fie distrasă"."Dar nu suntem distraşi. Suntem revoltaţi", afirmă autorii scrisorii.

"Taraneh a fost arestată pentru că a condamnat pe Instagram execuţia lui Mohsen Shekari, primul protestatar condamnat la moarte de când au început protestele la nivel naţional în urma uciderii brutale de către poliţie a kurdei iraniene Mahsa Amini în septembrie", adaugă ei.

"La fel ca toţi cetăţenii Iranului, ea are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de asociere şi să fie liberă de arest şi detenţie arbitrare. Suntem solidari şi cerem eliberarea ei imediată", se arată în scrisoare.

Taraneh Alidoosti este cea mai cunoscută personalitate arestată în legătură cu mişcarea de protest care agită Iranul de trei luni.

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat pentru AFP că este "profund îngrijorat" de această arestare.

Actriţa iraniană Taraneh Alidoosti, în vârstă de 38 de ani, este cunoscută în străinătate pentru că a jucat în filme premiate ale regizorului Asghar Farhadi, printre care "Clientul", câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străină în 2017. A jucat, de asemenea, în filmul regizorului Saeed Roustayi "Leila şi fraţii ei", prezentat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel