Varicela: De ce a REAPĂRUT în România, simptome, tratament și ce e INTERZIS să faci dacă ai. Dacă purtăm ROȘU "explodează" boala: mit sau realitate?

Data publicării:
Sursa foto: pexels, autor fotografie. Poți folosi următorul text: Fotografie creată de Andrea Piacquadio,
Descriere foto: Sursa foto: pexels, autor fotografie. Poți folosi următorul text: Fotografie creată de Andrea Piacquadio,

Medicul infecționist Virgil Musta a dat declarații cu privire la apariția varicelei.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara anunţă că în ultima perioadă a crescut foarte mult numărul cazurilor de varicelă.

Totul vine în contextul în care, în ultimii doi ani, niciun caz nu a fost evaluat de personalul medical.

"Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri", se arată într-un comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Ce este Languishing, noul SINDROM post-COVID. Ciurea: E greu să faci față la așa ceva!

 

De ce a reapărut varicela, de ce acum?

“Nu se știe de ce acum, dar avem cazuri de varicelă periodic. În ultimii doi ani nu am avut sau au fost foarte puține și datorită măsurilor de restricție care impuneau purtarea măștii și atunci distribuția s-a diminuat”, a declarat Dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care este pericolul ca boala să se răspândească în toată țara? Se pune problema unei epidemii?

"Nu. În primul rând, parte din populație a trecut prin varicelă și varicela dă o imunitate de lungă durată, iar pe de altă parte tinerii sunt mulți vaccinați și astfel sunt protejați de această boală", a mai spus medicul.

Care sunt cauzele varicelei?

Virgil Musta: “Varicela este cauzată de un virus care circulă, iar în momentul în care ajunge într-o colectivitate unde persoanele nu sunt imunizate are o contagiozitate foarte mare, de aproape 90%, deci din 10 contacți, 9 fac boala”.

Cum se manifestă varicela?

Virgil Musta: “Inițial apare durerea în gât, apar dureri de cap, apare o roșeață pe tegument, iar în 2-3 zile apare erupția care are o anumită stadializare: în primă fază apare o erupție ca o pată pe tegument, apoi se transformă într-o veziculă și apoi în crustă. 

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel