Valeria van Groningen, despre dispariția lui Ivan Patzaichin: „Cuvintele nu pot descrie impactul pe care l-a avut în lumea sportului”

Data actualizării: | Data publicării:
Valeria van Groningen, fostă canotoare medaliată olimpic
EXCLUSIV
Descriere foto: Valeria van Groningen, fostă canotoare medaliată olimpic

Valeria van Groningen, fostă canotoare medaliată olimpic, a vorbit despre dispariția legendarului canotor Ivan Patzaichin. 

Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin, care a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani, a fost înmormântat, marţi, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală.


O țară întreagă plânge în urma legendarului canotor. Printre ei, și marii sportivi ai României regretă plecarea mult prea devreme a lui Ivan Patzaichin.


Valeria van Groningen, fostă Răcilă, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, a vorbit, în exclusivitate pentru Spectacola, despre dispariția marelui sportiv Ivan Patzaichin. Au fost prieteni buni, colegi de generație și i-a legat pasiunea pentru același sport și aceeași dorință de a face performanță.

 

Vestea trecerii în neființă a marelui Ivan a lansat o undă de șoc printre noi. Cuvintele nu pot descrie impactul pe care l-a avut în lumea sportului. Ivan a fost generos cu întelepciunea și talentul său și a văzut ca pe o misiune să le transmită generațiilor următoare. Îți mulțumim pentru curajul, bunătatea, prietenia ta. Drum lin către stele, Ivan!”, a declarat Valeria van Groningen pentru Spectacola. 

 


Moment de reculegere în memoria lui Ivan Patzaichin

 

În acest weekend a avut loc Semimaratonul Bucureștiului, eveniment organizat de Valeria Van Groningen. 


Participanții au ținut un moment de reculegere în memoria lui Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai iubiți sportivi ai României. 

 

Legendarul canotor a fost răpus de cancer

 

Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. Ivan Patzaichin și-a petrecut ultimele luni din viață în spitalul Elias din Capitală. 

 

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios' în grad de ofiţer.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel