Un roman scris sub pseudonimul Carmen Mola, câştigător al Premiului Planeta în valoare de 1 milion de euro

Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Romanul "La Bestia" de Carmen Mola, un pseudonim sub care se ascund de fapt trei autori masculini, a fost recompensat vineri seara cu Premio Platino, cel mai important premiu al literaturii hispanice, care anul acesta este dotat cu un milion de euro.

Premiul Planeta, ajuns la cea de-a 70-a ediţie, a devenit cel mai valoros premiu literar, devansând actualul premiu Nobel pentru Literatură (aproximativ 980.000 de euro), British Booker Prize (59.000 de euro) sau Premiul Goncourt, al cărui câştigător primeşte un cec simbolic în valoare de 10 euro.

Premiul Planeta a permis şi dezvăluirea identităţii autoarei Carmen Mola, un pseudonim sub care a fost publicată o trilogie de romane poliţiste de succes. În spatele acestui nume se ascund de fapt trei autori, Jorge Diaz, Agustin Martinez şi Antonio Mercero, şi nu o scriitoare madrilenă născută în 1973 şi mamă a trei copii.

 

Acţiunea romanului "La Bestia" se petrece la Madrid în 1834, în plină pandemie de holeră, şi are în centrul său un jurnalist, un poliţist şi o fată care încearcă să dezlege secretul din spatele unui val de asasinate comise în rândul clasei sărace.

Preşedintele juriului, Juan Eslava Galan, a calificat câştigătorul premiului Planeta drept "un amestec atractiv de thriller cu romanul istoric, din timpul epidemiei de holeră care a lovit Madridul în 1834, când are loc o serie de asasinate în serie asupra unor fetiţe găsite dezmembrate".

Anul acesta un record de 654 de cărţi au aspirat la premiul Planeta, în principal din Spania (389) sau din ţări latino-americane ca Argentina (41) şi Mexic (39).

Printre câştigătorii acestui premiu figurează laureaţi ai premiului Nobel pentru Literatură, precum scriitorul peruan Mario Vargas Llosa sau spaniolul Camilo José Cela, alături de alţi autori prestigioşi ca Eduardo Mendoza şi Antonio Munoz Molina, relatează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 16 oct 2021, 14:04 | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience