Un gram de sare, diferența pentru milioane de AVC și atacuri de cord. Ar avea și alte beneficii

Data publicării:
Sursa foto> unsplash, autor Jason Tuinstra
Descriere foto: Sursa foto> unsplash, autor Jason Tuinstra

Reducerea sării din alimentație, benefică pentru sănătatea inimii, arată datele celui mai recent studiu. OMS recomandă consumul a cel mult 5 grame de sare, inclusiv cea din alimente.

Sarea (sodiul) este unul dintre mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Împreună cu potasiul, sarea ajută la reglarea nivelului de apă din corp, la menținerea fluidelor în celulele sanguine și este folosită pentru a transmite informații către mușchi și nervi.

Deși OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, cei mai mulți dintre oameni consumă dublul recomandat. Acesta este și motivul pentru care sarea a ajuns în rândul factorilor de risc pentru creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare.

Un nou studiu a cuantificat acum această relație ca un mesaj de sănătate publică în termeni clari și categorici.

Analizând datele de sănătate ale adulților din China, autorii studiului estimează că o reducere cu doar 1 gram a consumului zilnic de sare ar fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord de acum până în 2030.

 

Având în vedere că 4 milioane dintre aceste cazuri ar putea fi fatale, o măsură atât de simplă ar putea salva o mulțime de vieți.

În China, consumul mediu zilnic de sare se situează la 11 grame, cu mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetătorii au adunat cele mai recente statistici privind dimensiunea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și ratele bolilor.

”Estimările anterioare ale impactului asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China au folosit fie surse de date învechite, fie surse de date nesigure și nu au luat în considerare efectul mai îndelungat al reducerii consumului de sare asupra tensiunii arteriale pe parcursul mai multor ani", scriu cercetătorii în lucrarea publicată, notează Sience Alert.

Echipa a analizat alte două scenarii în afară de scăderea cu un singur gram: o reducere de 3,2 grame pe zi (o scădere de 30% față de medie) până în 2025 și reducerea aportului de sare la nivelul recomandat de 5 grame pe zi până în 2030.

Cite;te continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel