Un fost medic ginecolog este tatăl biologic a cel puţin 17 copii

Data publicării:
Foto RitaE, Pixabay.com
Descriere foto: Foto RitaE, Pixabay.com

Un medic ginecolog din Ţările de Jos a fertilizat paciente folosind propriul lichid seminal, fără cunoştinţa acestora, devenind astfel tatăl a cel puţin 17 copii.

Spitalul Isala, situat în oraşul olandez Zwolle, la circa o sută de kilometri est de Amsterdam, a făcut acest caz public, în numele copiilor vizaţi.

Comportamentul medicului a fost ''inacceptabil din punct de vedere moral'', a transmis spitalul.

Medicul Jan Wildschut, care a decedat între timp, era specialist în inseminare artificială cu lichid seminal provenit de la donatori şi a lucrat la acest spital, care s-a numit anterior Sophia - în perioada 1981 - 1993, notează Agerpres.

Copii și-au căutat tatăl

Cazul a ieşit la suprafaţă după ce unii dintre urmaşi, în prezent adulţi, şi-au căutat în mod independent taţii biologici.

Au fost găsite probe de ADN similar la mai multe bănci comerciale de ADN, precum şi la un membru al familiei medicului. Spitalul a declarat că datele au fost apoi comparate cu ADN-ul unui copil legitim al medicului. Nu se poate exclude faptul că medicul ar fi avut mai mulţi copii, a notat spitalul.

"La momentul fertilizării, în anii '80, persoanele care doreau să devină părinţi erau sfătuite să păstreze tăcerea în legătură cu inseminarea artificială cu lichid seminal de la donatori'', se arată în comunicat.

Informat despre caz, Inspectoratul Olandez pentru Sănătate (IGJ) a indicat că nu va deschide o anchetă având în vedere că faptele au avut loc într-un moment în care nu exista o lege sau reglementări privind tratamentele de fertilizare, conform spitalului.

Un caz similar a avut loc recent şi a provocat scandal în Olanda. Controversatul specialist în medicina reproductivă Jan Karbaat a fertilizat paciente cu propriul lichid seminal, în anii '80 şi '90 şi a avut astfel cel puţin 49 de copii. Şi în acel caz, persoanele care intenţionau să devină părinţi nu au fost conştiente de acest lucru.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Homepage


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel