Un film despre Billie Holiday îşi propune să schimbe naraţiunea despre viaţa celebrei cântăreţe

Data publicării:
Billie Holiday, sursa captură youtube/ BBC FOUR
Descriere foto: Billie Holiday, sursa captură youtube/ BBC FOUR

Un nou film, "The United States vs Billie Holiday" îşi doreşte să schimbe percepţia publicului asupra cântăreţei.

Billie Holiday, considerată una dintre cele mai importante cântăreţe de jazz din toate timpurile, a rămas în memorie datorită vocii sale expresive, dar şi prin trecutul său marcat de dependenţa de droguri şi de alcool şi decesul prematur, la vârsta de 44 de ani. Un nou film, "The United States vs Billie Holiday" îşi doreşte să schimbe percepţia publicului asupra cântăreţei şi să scoată în evidenţă rolul său în cadrul mişcării pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare, au declarat regizorul şi vedeta filmului într-un interviu, potrivit Agerpres.

Filmul, difuzat în premieră vineri pe serviciul de streaming Hulu, relatează povestea din spatele scandalului provocat de interpretarea lui Holiday a baladei "Strange Fruit", un cântec de protest despre linşarea persoanelor de culoare. Ea l-a interpretat iniţial în 1939 la primul club de noapte rasial integrat din New York City, Cafe Society.

Autorităţile guvernamentale i-au cerut lui Holiday să nu mai cânte "Strange Fruit", iar când artista a refuzat, FBI a vizat-o pe Holiday în cadrul unei represiuni împotriva consumului de droguri, conform filmului, bazat pe o relatare inclusă într-o carte din 2015 a jurnalistului Johann Hari, intitulată "Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs".

Regizorul Lee Daniels a declarat că şi-a dorit să scoată în evidenţă acest aspect puţin cunoscut din viaţa lui Holiday şi să o prezinte pe cântăreaţă într-o altă lumină decât aceea de personaj tragic.

"Povestea lui Billie trebuie spusă", a declarat Daniels. "Şi câte alte poveşti precum cea a lui Billie există, pe care noi nu le cunoaştem? Asta mi se pare supărător. La 61 de ani, iată, abia aflu despre importanţa pe care a avut-o "Strange Fruit" ", a adăugat el.

Cântăreaţa şi compozitoarea nominalizată la premiile Grammy Andra Day o interpretează pe Holiday în primul ei rol, care i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur. Day a mărturisit că a acceptat acest rol pentru a contribui la modelarea naraţiunilor despre istoria persoanelor de culoare.

"Războiul narativ este atât de important pentru dezrădăcinarea opresiunii, pentru a anula şi a distruge sistemul", a spus Day.

Ea a adăugat că povestea lui Holiday "este relevantă în prezent". Totodată, în opinia sa, aceasta "era relevantă în urmă cu 20 de ani şi probabil va fi relevantă peste 20 de ani de acum înainte".Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel