Un cutremur puternic a avut loc în Maroc. Au fost ucise cel puțin 296 de persoane

Sursa foto: unsplash, autor Çağlar Oskay
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Çağlar Oskay

Cel puțin 296 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade în Morocc.

Cutremurul a avut loc vineri seara târziu, avariind casele din marile orașe și provocând panică în rândul oamenilor care au ieșit pe străzi. Rapoartele sugerează că unele clădiri din Marrakech s-au prăbușit. Se spune că multe dintre victime se află în zone greu accesibile la sud de Marrakech.

Un cutremur puternic a avut loc în Maroc

Cutremurul a avut loc vineri seara târziu, avariind clădiri din marile orașe și provocând panică în rândul oamenilor care au ieșit pe străzi. Cel puțin 153 de persoane au fost rănite și sunt tratate în spitale.

Martori din Marrakech au declarat pentru agenția de presă Reuters că unele clădiri s-au prăbușit. Crăpături mari au fost observate într-o secțiune a zidurilor orașului medieval.Televiziunile locale au difuzat imagini cu minaretul unei moschei căzut, cu dărâmături așezate pe mașini distruse. Alte persoane au fost văzute țipând în timp ce ieșeau în fugă din centre comerciale și restaurante.

Oficialii fac eforturi pentru a curăța drumurile, astfel încât ambulanțele și ajutoarele să poată ajunge la cei afectați, dar distanțele mari dintre satele de munte înseamnă că va dura ceva timp până când se va afla amploarea totală a pagubelor.

Montasir Itri, un locuitor din satul de munte Asni, nu departe de epicentru, a declarat că majoritatea caselor au fost avariate, adăugând: "Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat", potrivit newssky.com

Au fost raportate replici - bărbați, femei și copii au rămas pe străzi, speriați de noi cutremure.

Potrivit USGS (US Geological Survey), epicentrul a fost localizat în Munții Atlas, la aproximativ 70 km de Marrakech, o destinație turistică populară. USGS a adăugat că acesta se afla la o adâncime relativ mică, de 18 km (11,5 mile). Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din Maroc din ultimii ani - și, deși sunt relativ rare, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 în 1960 a provocat mii de morți.

Legile privind construcțiile au fost schimbate după acel cutremur, a declarat corespondentul Sky News în Africa, Yousra Elbagir, de la Johannesburg.

"Dar Marrakech este o zonă istorică, iar cutremurul a avut loc chiar la sud de oraș, așa că multe clădiri vechi s-au prăbușit.

"Sunt clădiri vechi de secole, este un loc foarte istoric".

Marrakech a fost o zonă de pelerinaj și migrație timp de secole, a spus ea, mulți oameni călătorind acolo pentru a vizita vechile situri sufite. Se așteaptă ca numărul persoanelor ucise să crească în următoarele ore, a spus ea. Cutremurul a fost resimțit până în Portugalia și Algeria.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 09 sep 2023, 09:34 | Categorie: Actualitate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience