Turcia cere ajutorul NATO după cutremure: Sunt necesare echipe medicale şi spitale de campanie

Data publicării:
Captura video YouTube/ TGRT Haber TV
Descriere foto: Captura video YouTube/ TGRT Haber TV

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.500 de oameni,

Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme.

Reacţia NATO la cutremure este coordonată de centrul aliat de coordonare în caz de dezastre, notează Agerpres.

 

Roma oferă ajutorul Protecţiei civile italiene

 

Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei sale civile după seismul violent care a avut loc în cursul nopţii în sud-estul ţării, soldându-se cu peste 1.500 de morţi în Turcia şi Siria, relatează AFP.

Prim-ministrul Giorgia Meloni, "informată de Departamentul Protecţiei civile, urmăreşte constant situaţia după seismul distrugător care a lovit Turcia, la frontiera cu Siria", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani a anunţat pe Twitter că s-a întreţinut la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru a-i transmite "susţinerea Italiei şi a-i pune la dispoziţie personalul său de protecţie civilă".

Italia a emis în cursul nopţii o alertă de tsunami, făcând apel la populaţia sa să se ţină departe de zonele de coastă. Alerta a fost ridicată la puţin timp după ora 06.00 GMT.

Conferinţa episcopală italiană (CEI) a decis luni să ofere 500.000 de euro şi şi-a exprimat dorinţa ca "solidaritatea internaţională să se mobilizeze rapid pentru a garanta o reconstrucţie rapidă", a anunţat preşedintele CEI, cardinalul Matteo Zuppi.

Ordinul de Malta a anunţat la rândul său plecarea unei echipe de salvatori în zonele lovite de seism.

Responsabilii italieni şi-au înmulţit luni declaraţiile de solidaritate cu Turcia şi Siria, peninsula însăşi fiind expusă unor riscuri seismice ridicate.

Aflată între placa euro-asiatică şi placa africană care o împinge spre Balcani la nord, Italia este expusă seismelor pe o mare parte a teritoriului său.

În 2009, un seism s-a soldat cu peste 300 de morţi în oraşul L'Aquila şi regiunea sa, în centrul peninsulei. Bilanţul a fost similar pentru seismul din Amatrice, tot în centrul Italiei, în 2016.

Ministrul maltez de interne Byron Camilleri a anunţat la rândul său că guvernul său va trimite o echipă de salvatori din Protecţia civilă malteză, potrivit Agerpres.

 

UE a activat Mecanismul de protecţie civilă

 

Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact direct cu autorităţile turceşti pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a menţionat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 grade s-a soldat cu peste 1.500 de morţi, dintre care cel puţin 912 în Turcia şi 473 în Siria. Numărul răniţilor este de aproximativ 5.300 în Turcia şi 1.382 în Siria. Un al doilea seism cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs luni, la ora 10:24 GMT, în sud-estul Turciei, cu epicentrul la aproximativ 80 de kilometri nord de primul seism. 

Vibraţiile seismelor, resimţite până în Groenlanda (institut geologic danez)

Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.500 de persoane în ambele ţări, au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP.

''Cutremurele puternice din Turcia au fost înregistrate în mod clar de seismografele din Danemarca şi din Groenlanda'', a precizat seismologul Tine Larsen.

 

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel