Tulburările afective sezoniere: tot ce trebuie să știi despre afecțiune

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Unele persoane experimentează schimbări de dispoziție în fiecare iarnă. Iată câteva indicii că este vorba despre o tulburare afectivă sezonieră.

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie care afectează de obicei indivizii în lunile de iarnă. Unii experți cred că este declanșat de o reducere a luminii naturale, care începe în toamnă și continuă până în primăvară. Urmărirea modificărilor de dispoziție vă poate ajuta medicul să stabilească dacă aveți această afecțiune.

Persoanele diagnosticate formal cu tulburarea afectivă sezonieră au episoade de depresie majoră care apar în toamnă și iarnă timp de cel puțin doi ani. În timpul acestor episoade, oamenii se pot simți lipsiți de speranță sau lipsiți de valoare, pot avea probleme cu somnul sau pot experimenta modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății. De asemenea, pot fi iritabili sau anxioși și își pot pierde interesul pentru activitățile preferate.

Dacă medicul dumneavoastră vă diagnostichează cu tulburare afectivă sezonieră, există tratamente eficiente disponibile. Acestea ar putea include medicamente antidepresive sau terapie cu lumină (care utilizează o cutie de lumină pentru a simula expunerea la lumina naturală a soarelui care lipsește corpului).

Cutii de lumină sunt disponibile online. Ar trebui să alegeți una cu expunere de 10.000-lux și să o utilizați timp de cel puțin 30 de minute pe zi, în mod ideal dimineața. Evitați să priviți direct lumina.

Deși majoritatea oamenilor nu au probleme atunci când utilizează terapia cu lumină, unii au efecte secundare temporare, cum ar fi durerile de cap și iritabilitatea.

Alte modalități de a ameliora depresia citiți pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel