Tudor Chirilă a fost operat în Germania. Cu ce problemă s-a confruntat artistul: „Aproape că mă bucur că am trecut prin asta doar ca să...”

Data publicării:
Tudor Chirilă, foto Facebook
Descriere foto: Tudor Chirilă, foto Facebook

Tudor Chirilă a făcut dezvăluiri despre operația suferită în Germania.

Tudor Chirilă a ajuns pe masa de operație, după ce a fost diagnosticat cu un edem pe corzile vocale. Într-un interviu pentru viva.ro, artistul a povestit cum a descoperit această problemă, dar și de ce a ales să facă intervenția chirurgicală în Germania. 

Tudor Chirilă, despre operația suferită în Germania, după ce a avut un edem pe corzile vocale

Tudor Chirilă a recunoscut că a mers în străinătate pentru a-și rezolva problema, deoarece acolo a găsit un chirurg specializat, care operează doar un anumit tip de afecțiune, așa cum a fost și în cazul lui. 

„Am spus deja de foarte multe ori povestea asta. Când faci o intervenție chirurgicală, te interesează un chirurg specializat și care operează doar un anumit tip de afecțiune (în cazul meu, chist ori polip) sau, oricum, un chirurg care face doar laringe. Dacă omul ăla face 1000 de operații pe an, e bine. Apoi, ține și de tehnologia cu care poate lucra. Centrul  din Hamburg, face doar intervenții pentru profesioniști vocali și au o echipă de terapie vocală formată din terapeut, osteopat și logoped – pentru alte cazuri.

Cum Gabi Duțescu, care a fost terapeutul meu ani de zile, a murit în vară, trebuia să găsesc mai ales un terapeut vocal care să lucreze cu mine post-operator. Pentru că adevărata provocare este cum revii la vocea ta și cum asta te poate ajuta să nu te întorci pe masa de operație. Pentru mine, lucrul cu Jale Papila, terapeutul din Germania, care este și cântăreață de operă, a fost o experiență extraordinară, formatoare aș zice.

Aproape că mă bucur că am trecut prin asta doar ca să cunosc această metodă, dar, mai ales, preocuparea unui om de a oferi încredere, suport psihologic și o stare permanentă de bine pacientului său. Un om care își îndrumă pacientul nu spre dependența de serviciile lui, ci spre o independență garantată de înțelegerea aplicării metodei de pregătire vocală. Am un nou prieten.”, a declarat Tudor Chirilă pentru sursa menționată mai sus. 

Ce spunea Tudor Chirilă imediat după operație

„A fost o vară foarte grea pentru mine. După turneul cu #visulamerican am fost diagnosticat cu un edem pe una din corzile vocale. Asta m-a făcut să anulez aproape toate concertele antamate în vara care tocmai a trecut. Am sperat că edemul va ceda la tratament, dar țeapă. Am ajuns într-un final la Hamburg la început de septembrie unde m-am operat și am început reeducarea vocală post operatorie. A fost greu de hotărât mai ales că tot vara asta a murit și doamna Duțescu, terapeutul vocal cu care am lucrat o viață de om. Așa că m-am trezit singur cu toate deciziile pe cap și cu niște filmări pe care trebuia să le termin. Apoi, cum spuneam, Hamburg. Am să mai vorbesc despre Hamburg și despre echipa pe care am întâlnit-o acolo. Am să scriu despre experiența asta în newsletter-ul meu. E mult de scris din atât de multe puncte de vedere: experiență medicală, experiență psihologică, învățare, cercetare, etc. E o școală de terapie vocală diferită, însă am avut surpriza să validez metoda doamnei Duțescu cu echipa din Germania, să confirm că tot ce am făcut cu ea a fost bine și că situația nu este neapărat consecința folosirii deficitare a vocii. Spun asta pentru că știu cât de multă nevoie este în industria muzicală din România, în teatru sau chiar în film de conștientizarea importanței antrenării și folosirii vocii. Știu că eu am părăsit UNATC total descoperit pe partea asta și știu că vocea nu doar se primește, ci ulterior se educă. Pe mine m-a costat mult de tot faptul că n-am învățat nimic în facultate la capitolul ăsta.Una peste alta, sunt în plin proces de recuperare vocală, voi începe să cânt în curând.”, a scris Tudor Chirilă, pe pagina personală de Facebook.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel