Trucurile care te ajută să elimini mirosurile năplăcute din hainele tale. Ce trebuie să faci

Data publicării:
unsplash, autor Sarah Brown
Descriere foto: unsplash, autor Sarah Brown

Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute care persistă în rufele noastre - și pentru a preveni orice efecte secundare nesănătoase din contactul cu pielea noastră - trebuie să înțelegem de unde provin și ce este eficient împotriva lor. Există câteva trucuri pentru a scăpa de mirosuile neplăcute. 

Îndepărtarea mirosurilor puternice, cum ar fi transpirația și mucegaiul, de pe haine poate implica tratarea prealabilă a acestora și utilizarea anumitor produse.Atunci când ne spălăm hainele și lenjeria de pat, ne așteptăm ca acestea să iasă din uscător curate, pufoase și cu miros proaspăt, însă există posibilitatea să ne trezim că hainele miros în continuare urât. 

Transpirație

Mirosul de subraț din cămașă poate apărea din cauza anxietății sau a unui antrenament - în orice caz, cauza de bază a acelui miros poate fi transpirația. În timp ce transpirația nu miroase de la sine, mirosul este o interacțiune între bacterii și secrețiile glandei tale apocrine.

Tipul de țesătură pe care o purtați poate face ca lucrurile să miroasă mai rău. Într-un studiu, cercetătorii au incubat atât tricouri din bumbac, cât și tricouri sintetice după ce au fost purtate într-o sesiune intensă de învârtit. Ei au descoperit mult mai multă creștere microbiană (și mult mai mult miros) la tricourile sintetice.

În primul rând, despachetați

Lăsarea hainelor înfășurate într-o geantă de gimnastică sau într-un coș bine împachetat poate permite bacteriilor să prolifereze. Scoateți-le, scuturați-le și lăsați-le la aer până când sunteți gata să le spălați.

Apoi, pretratați

Dacă o spălare obișnuită pur și simplu nu vă scapă de miros, preîncălziți hainele timp de o jumătate de oră într-o soluție de oțet și apă. O altă metodă naturală eficientă presupune o preîmpregnare cu 1/2 cană de bicarbonat de sodiu într-o chiuvetă plină cu apă. De asemenea, ați putea încerca unul dintre cele câteva spray-uri antibacteriene făcute special pentru rufe. Acestea pretind că ucid 99 la sută din bacteriile care cauzează mirosul.  Spălați și uscați conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Mirosul piciorului

Bromodoza - denumirea medicală a mirosului de picioare - nu este de fapt cauzată de transpirația picioarelor. Este cauzat de bacterii, adesea din familia Brevibacterium.

Mirosul este produs atunci când bacteriile descompun transpirația și celulele moarte ale pielii de pe picioare. Picioarele urât mirositoare pot fi cauzate și de o infecție fungică, așa că, dacă vă îmbunătățiți igiena picioarelor și aceasta nu elimină mirosul, este posibil să trebuiască să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.

Există două modalități de a elimina mirosul de picioare:

Practicați o bună igienă a picioarelor prin: spălându-vă și uscându-vă bine picioarele zilnic, purtând șosete care absorb umezeala (chiar și iarna), alternând pantofii, astfel încât să nu purtați aceeași pereche în fiecare zi. Spray-urile antifungice și antiperspirante pot fi de ajutor. Există, de asemenea, unele dovezi că uleiul esențial de ienupăr poate ajuta la controlul picioarelor urât mirositoare. 

Înmoaie-ți șosetele în oțet

A doua modalitate de a scăpa de mirosul neplăcut al picioarelor este să vă tratați rufele. Dacă mirosul de picioare încă se mai agață de șosete după ce acestea au fost spălate și uscate, încercați să înmuiați șosetele incriminate într-o baie de oțet: Folosiți 2 căni de oțet alb la un litru de apă și lăsați șosetele la înmuiat timp de 30 de minute. Clătiți oțetul și spălați ca de obicei.

Mucegaiul din mașina de spălat

Mucegaiul este o ciupercă care se dezvoltă în medii calde și umede, așa că mașina dumneavoastră de spălat este un incubator ideal. Și nu este ceva ce trebuie ignorat.

Deși nu toată lumea este sensibilă la mucegaiul din haine sau din mașina de spălat, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)Trusted Source spune că persoanele cu astm, boli respiratorii sau tulburări imunitare, precum și persoanele foarte tinere sau în vârstă, ar putea prezenta simptome precum respirație șuierătoare, tuse sau mâncărimi la ochi.

Dacă lăsați hainele prea mult timp în mașina de spălat, se poate dezvolta mucegai. Pentru a scăpa de mucegaiul de pe haine și de mirosul său acru caracteristic, spălați țesăturile afectate cu 1 cană de oțet alb sau bicarbonat de sodiu și adăugați un ciclu suplimentar de clătire.

S-ar putea să constatați că uscarea hainelor în aer liber ajută, de asemenea, la eliminarea mirosului, potrivit healthline.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel