TRADIȚII și OBICEIURI de Sfântul Nicolae. Ce cadouri NU se oferă în această zi sfântă

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Pe data de 6 decembrie 2019, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin. Această zi sfântă este urmată și de câteva obiceiuri și tradiții.

Luni, 6 decembrie, Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu. 

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În aceasta zi Mosul își scurtura barba sura și începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

 

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri, dar și nuielușă pentru cei care nu au fost cuminți.

Tradiția spune ca nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie sa fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă ca sfanțul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.


În unele zone ale tarii, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa cregunțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apa lângă icoane că să înflorească până de Anul Nou. Iar daca aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine vă fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni fetele se aduna în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora noua fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

În zona rurala, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

 

Ce cadou NU se oferă în această zi de sărbătoare

 

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului. De asemenea, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel