Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce NU trebuie să faci pe 20 iulie

Data publicării:
Descriere foto: Sfântul Ilie, foto creștinortodox.ro
Descriere foto: Descriere foto: Sfântul Ilie, foto creștinortodox.ro

În fiecare an, în ziua de 20 iulie creştinii ortodocşi prăznuiesc marea sărbătoare a Sfântulului Prooroc Ilie, cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, dar și de grindină. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an de creștini pe data de 20 iulie. Sfântul Prooroc Ilie este cel care provoacă ploile, cu tunete și fulgere, el hotărăște unde va cădea grindina, dar tot este cel care alungă canicula și seceta.

Chiar dacă acum este recunoscut de Iisus ca fiind un Sfânt, în perioada în care a stat pe pământ acesta a păcătuit extrem de grav, pentru că și-a ucis ambii părinți. Potrivit crestinortodox.roDumnezeu a ales să-l ierte după acest gest, astfel încât l-a făcut Sfânt. Acum, legenda spune că Sfântul Ilie, pentru a se răzbuna pe cei care l-au îndemnat să facă acel gest necugetat, fulgeră și trăsnește pentru a nu scăpa pe nimeni din vizor.

Este un Sfânt apărător al dreptății, un Sfânt care alungă Diavolul și aduce ploaie, în timp de secetă, spun preoții.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Potrivit tradiției, în dimineața acestei zile este bine să culegi plante de leac, dar în special busuioc, care trebuie puse la uscat în cămări sau sub streșinile caselor.

Chiar în noaptea de Sfântul Ilie, fetele trebuiau să meargă noaptea în lanurile de cânepă, să se dezbrace, să traverseze toată producția, după care să se îmbrace și să se întoarcă acasă. Dacă acestea visau în noaptea de 20 iulie cânepa verde, atunci ele se vor mărita cu băieți tineri și frumoși, în caz contrar, povestea spune că se măritau cu niște bătrâni.

Tot astăzi, femeile trebuie să ducă busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl aduc acasă unde îi dau foc. Cenușa obținută va fi folosită ca leac terapeutic.

Mai mult, se spunea faptul că dacă astăzi tună sau fulgeră înseamnă că Sfântul Ilie a plecat la vânătoare de demoni și dărâmă tot în calea lui pentru a-i prinde pe toți. Totuși, vremea urâtă de afară de astăzi mai semnifică și faptul că merele vor avea viermi și alunele vor seca.

De Sfântul Ilie este prima zi când trebuie să te bucuri de roade și să guști din fructele din livadă. Până astăzi era interzis consumul de fructe. Merele trebuie duse mai întâi la biserică pentru a fi sfințite și tot aici este bine să dai de pomană fructe.

Tot pe 20 iulie, se recoltează și prima miere de albine, care este făcută doar de bărbați curați sufletește, ce sunt îmbrăcați în haine de sărbătoare. Masa festivă în familie din această zi trebuia să conțină neapărat miere.

Tot ziua de astăzi semnifică miezul verii pastorale, astfel încât ciobanilor le este în sfârșit permis să coboare în sat, pentru prima oară de la urcarea la stână.

 Ce NU trebuie să faci de Sfântul Ilie

Una dintre superstițiile de astăzi spune că nu trebuie să muncești sau să faci alte treburi casnice, pentru că este o mare sărbătoare și riști să îl superi pe Sfânt, care va arunca cu tunete și fulgere.

Pentru a nu fi trăsniți de fulgere, se spune că oamenii trebuie să aibă acasă salcie pentru a-i proteja. De asemenea, este bine ca oamenii să nu plece la drum în această zi, pentru a nu fi trăsniți de fulgere.

Citește și: Bianca Drăgușanu, reacție în scandalul vergeturilor: ”Nu cred că există femei fără celulită”. Ce le recomandă vedeta femeilor care se confruntă cu această problemă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel