Sfinții 40 de Mucenici. TRADIȚII și OBICEIURI. Ce nu ai voie să faci în această zi

Data actualizării: | Data publicării:
Obiceiuri și tradiții, sursa pixabay
Descriere foto: Obiceiuri și tradiții, sursa pixabay

Prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici este sărbătoarea celebrată anual la începutul lunii martie, eveniment la care se respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

Data de 9 martie este una importantă în calendarul creștin ortodox, unde sunt prăznuiți cei 40 de mucenici de la Sevastia. Sărbătoarea de mucenici are loc imediat cum se încheie Babele de Martie. Astfel că, în această zi gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar pe lângă asta, cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 de pahare cu vin.

Pe 9 martie, una dintre cele mai cunoscute tradiții respectate de gospodine este pregătirea mucenicilor din aluat, în forma cifrei 8. Mucenicii sunt din aluat dospit și au forma cifrei 8, deoarece cifra reprezintă simbolul echilibrului. Odată pregătiți, mucenicii se împart vecinilor, rudelor sau oamenilor săraci, pentru pomenirea celor ce nu mai sunt, dar și pentru belșugul recoltelor viitoare.

Ce nu este bine să faci în ziua de Mucenici

Pentru buna sporire, de Mucenici, nu se dau bani cu împrumut.

Ziua de Mucenici trebuie sărbătorită pentru a avea parte de sănătate și prosperitate. Cine nu respectă sărbătoarea, se spune că va fi bolnav pentru 40 de zile, numărul mucenicilor sărbătoriți.

În ziua de Sfinții 40 de Mucenici nu trebuie să faci treburi în casă. Nu se spală haine și nici nu se face curățenie.

Nu este bine să te cerți cu nimeni, deoarece se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile de peste an.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Mucenici


Se spune că în această zi sfântă de 9 martie, dacă nu poți bea 44 de pahare de vin, este important ca măcar să guști puțin vin roșu sau să te stropești cu el, deoarece această tradiție simbolizează putere de muncă peste an.

În ziua de Mucenici se fac praznice și se împart alimente, în memoria persoanelor decedate, iar pe lângă clasicii Mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, nuci, poame și alune.

În această zi sunt aprinse focuri în curți, grădini, în fața caselor sau pe câmp. Copiii obișnuiesc să sară peste acele focuri pentru a fi feriți de boli. Femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei, pentru a o proteja de șerpi.

Tot de 9 martie, de Mucenici, se retează stupii. Mai exact, se scot stupii afară, se curăță fagurile și se recoltează mierea. Aceasta se folosește la mucenici, dar și la diferite leacuri băbești. În anumite zone ale țării, după ce au fost curățați, stupii se ung cu țuică, pentru ca roiul de albine să se înmulțească.

De Mucenici este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de o căsnicie frumoasă și trainică.

Tot o tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani, bărbații mănâncă semințe, pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă și o lingură de semințe. Se pot consuma semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, potrivit Libertatea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel