Mâine, 1 martie, românii de pretutindeni sărbătoresc ziua mărțișorului. Descoperă câteva tradiții și obiceiuri de Mărțișor.
Din strămoși ziua de 1 martie este o zi a sărbătorii. Este prima zi de primăvară, ghioceii deja au apărut, iar tinerele domnițe și doamne primesc simbolul primăverii, mărțișorul. Mărțișorul semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. Totodată, conform tradiției, marțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii.
Semnificaţia firelor alb şi roşu este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.
În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur. Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii, potrivit tradițiisuperstiții.ro
În zilele noastre mărțișorul primit în dar de la o persoană dragă se poartă toată luna martie, după care se pune într-un pom înflorit, pom roditor. De asemenea, există credința că dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.
La începutul lunii aprilie, prin orașe, se pot observa mulți pomi care sunt împodobiți de șnururile mărțișoarelor agățate, semn că tradițiile și obiceiurile sunt încă vii și păstrate de mulți dintre noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News