Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce este bine să faci în această zi pentru a avea noroc tot anul

Data publicării:
Sursa foto: unplash, autor Hert Niks
Descriere foto: Sursa foto: unplash, autor Hert Niks

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. În această zi de sărbătoare este bine să ții cont de câteva tradiții, dacă vrei să îți meargă bine tot anul care urmează.

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Aceast zi sfântă vine la pachet și cu câteva tradiții și obiceiuri de care este bine să ții cont pentru a-ți merge bine tot anul.

Se spună că în prima zi de Crăciun este bine să mâncăm pește la micul dejun pentru a fi sprinteni tot anul. Pentru a avea noroc în noul an, solzii de pește trebuie așezați sub farfurii.

Recitarea cântecelor religioase de Crăciun la casele oamenilor este o tradiție străveche. S-a spus că, dacă nu primiți colindătorii, veți avea de suferit tot restul anului viitor.

Potrivit tradiției din bătrâni, este de bine să ne împodobim locuința cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri de brad. Aceste vegetale de culoare roșie și verde inspiră membrilor familiei gânduri bune, armonie și păstrează sentimentele de dragoste în familia noastră. De asemenea, e bine să dai de  pomană, ca să ai parte de bogăție.

Se spune că prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet. Acesta aduce norocul în casa și în viața noastră. Tradițiile strămoșești ne învață să evităm să primim în casa noastră un bărbat roșcat pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul.

În prima zi de Crăciun este bine să mănânci un măr pentru a avea parte de multă sănătate anul care urmează. 

 Este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor tot anul care vine. 

 Prima persoană care deschide ușa în dimineața devreme a Crăciunului ar trebui să strige „Bun venit Tatăl Crăciun” pentru a întâmpina Crăciunul. Acest lucru te scapă de spiritele rele.

Nu dați niciodată, în dar, pantofi unei persoane dragi în timpul Crăciunului. Dacă faci asta, atunci acea persoană poate ieși din viața ta, în viitor.

Tradiția împodobirii bradului și a lui Moș Crăciun

Obiceiul bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, unde legenda spune că Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus toți copacii din prajmă, mai puțin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sărbători și este împodobit în seara de Ajun.

În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație.

În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:  "Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”, potrivit calendarul-ordotox.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel