Totul despre tulburarea bipolară, boala cu care a fost diagnosticată Selena Gomez. Cum se manifestă această afecțiune

Data actualizării: | Data publicării:
Selena Gomez, istagram
Descriere foto: Selena Gomez, istagram

Selena Gomez este cunoscută la nivel internațional, dar viața ei a fost profund afectată de bolile mintale cu care a fost diagnosticată de-a lungul timpului. 

Selena Gomez a cunoscut faima încă de la o vârstă fragedă și de atunci a fost în atenția publicului, trecând prin probleme de sănătate și drame amoroase, melodii de succes și momente când a vrut să renunțe la tot. Selena Gomez apare pe coperta Elle și vorbește despre efectul pe care faima l-a avut asupra vieții ei, precum și despre modul în care sănătatea ei mintală a afectat-o, atât în public, cât și în privat.


Gomez nu s-a sfiit niciodată să vorbească despre anxietatea și depresia ei. Dar în 2020 a anunțat că, cu doi ani înainte, fusese diagnosticată cu tulburare bipolară. 


Un studiu din 2019 publicat în World Journal of Psychiatry a dezvăluit că cel puțin 50% dintre persoanele cu tulburare bipolară se confruntă și cu anxietate, în timp ce depresia este un simptom al tulburării bipolare. 


Înțelegerea legăturii poate face o diferență enormă în viața unui pacient. După cum a spus Gomez, primirea diagnosticului de bipolaritate a îndepărtat o "greutate imensă" și i-a dat în sfârșit un sentiment de înțelegere.


Din nefericire, afecțiunea este încă foarte prost înțeleasă. Fraze precum "atât de bipolar" sunt comune în discursul de zi cu zi, deși puțini oameni înțeleg detaliile a ceea ce înseamnă să fii bipolar.


Simptomele tulburării bipolare


Este a șasea cauză principală de dizabilitate la nivel mondial și tinde să apară în tandem cu dependența. Acest lucru se poate datora faptului că durata medie de timp dintre debutul simptomelor și un diagnostic oficial este de aproximativ 10 ani.


Pentru cei care văd tulburarea bipolară ca fiind puțin mai mult decât "schimbări de dispoziție", este mult mai mult de atât. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, tulburarea bipolară era cunoscută anterior sub numele de depresie maniacă. Și în timp ce schimbările de dispoziție fac parte din această tulburare, impactul lor ajunge mult mai departe.


Atunci când o persoană cu tulburare bipolară se află într-o fază maniacă, poate simți că este substanțial mai deșteaptă, mai capabilă sau mai importantă decât alte persoane. Aceștia sunt predispuși la comportamente pripite și riscante, care pot include consumul de substanțe interzise. Gândurile lor se precipită adesea și pot avea impresia că pot face totul deodată. În același timp, vor uita adesea să mănânce și nu vor simți nevoia de a dormi. Într-o fază "down" sau depresivă, toate aceste simptome se inversează. Ei pot dormi prea mult și se pot lupta să rămână treji, în timp ce mănâncă prea mult și nu au capacitatea de a simți plăcere. Ei se pot simți lenți sau leneși, precum și lipsiți de importanță. De asemenea, pot avea idei sinucigașe.


Tipuri de tulburare bipolară


Institutul Național de Sănătate Mintală explică faptul că există trei tipuri de tulburare bipolară, precum și o a patra clasificare pentru persoanele care pot experimenta simptomele bipolare în rafale sau care le experimentează doar de puțin timp. Această a patra clasificare este cunoscută sub denumirea de "alte tulburări bipolare și conexe specificate și nespecificate".


Persoanele care au experimentat simptome relativ ușoare timp de cel puțin doi ani sunt adesea diagnosticate cu tulburare ciclotimică, care poate fi numită și ciclotimie. Simptomele mai severe pot justifica un diagnostic de tulburare bipolară II, în care oamenii experimentează episoade depresive contracarate de episoade hipomaniacale, cunoscute și ca episoade în care experimentează un comportament maniacal, dar care nu se află la capătul cel mai sever al spectrului de simptome. Persoanele cu cele mai severe simptome sunt diagnosticate cu tulburare bipolară I și pot necesita spitalizare atunci când simptomele lor sunt cele mai severe.


Toate cele trei tipuri de tulburări bipolare au perioadele de creștere, sau maniacale, contrabalansate de perioadele de scădere, sau depresive. Persoanele cu tulburare bipolară pot experimenta, de asemenea, ceea ce se numește un episod "mixt", în care experimentează simptome atât ale unui episod maniacal, cât și ale unui episod depresiv în același timp. Un exemplu ar putea fi o persoană care nu simte nevoia să doarmă și este foarte energică, dar care nu simte nicio plăcere și este în general lipsită de speranță.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel