Tot ce trebuie să știi despre dermatita atopică. Medic: „Impactul este similar cu cel al diabetului zaharat”

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Coline Haslé
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Coline Haslé

Dr. Iulia Panțuru, medic Specialist Dermato-Venerologie, a explicat ce este dermatita atopică și cum se poate trata.

Dr. Iulia Panțuru, medic Specialist Dermato-Venerologie, a fost invitată în emisiunea „Vorbește lumea”, de la PRO TV, unde a vorbit despre îngrijirea pielii uscate și sensibile pe fondul dermatitei atopice.


Dermatita atopică afectează, cel mai frecvent, copiii. În ultimul timp, această afecțiune a început să apară tot mai frecvent și la aduți. 


“E o afecțiune inflamatorie cronică care se dezvoltă la nivelul pielii prin uscăciune severă, însoțită de mâncărime, descuamare și pusee de eczemă. Din cauza inflamației uneori, pielea poate începe să sângereze. Dermatita atopică apare de obicei la bebeluși, în primele șase luni de viață și se datorează dezechilibrării barierei cutanate, respectiv a microbiomului cutanat”, a explicat  Dr. Iulia Panțuru, medic Specialist Dermato-Venerologie, în emisiunea de la PRO TV. 

Cum protejezi microbiomul cutanat

“Microbiomul cutanat este totalitatea microorganismelor care stau pe pielea noastră și ne conferă imunitate, respectiv ne apără de agenți patogeni mai agresivi. Avem undeva peste la peste 1 milion de asemenea microorganisme pe centimetru pătrat de piele și ne dorim să conservăm acest microbiom cât putem de mult și cât putem de bine. Putem face asta prin evitarea băilor lungi și fierbinți și prin folosirea de produse special concepute pentru acest tip de piele”, a adăugat medicul. 


Produsele cosmetice care ar trebui evitate

Medicul recomandă evitarea produselor cosmetice agresive, care conțin dezinfectant. 

 „Dermatita atopică necesită o îngrijire specială și se face doar cu produse specifice. Un tratament corespunzător previne agravarea și elimină complicațiile bolii”, a spus medicul.


Cum afectează dermatita atopică

„Impactul dermatitei atopice este similar cu cel al diabetului zaharat. Această mâncărime exagerată la copii, însoțită de eczemă, perturbă activitățile zilnice obișnuite, somnul și de foarte multe ori acești copii trebuie să aibă un regim alimentar foarte restrictiv, având în vedere că peste o treime din ei au și alergii alimentare. Părinții ajung să-și supravegheze copii pentru a nu se scărpina excesiv, ajung să le schimbe complet garderoba și unele produse de îngrijire, uneori și casa pentru a oferi copilului un mediu cât mai propice. Și ca adult este greu pentru că eczemele pot aduce frustrări la nivel estetic. Am avut pacienți care se autoizolau din cauza aspectului lor”, a explicat doctorul.

Tratament


 „O mare greșeală pe care o fac părinții este să aplice pe pielea cu eczema a celor mici produse epitelizante și reparatoare. Acele creme de corp hidratante nu sunt bine tolerate în stadiul de erupție și eczemă. De cele mai multe ori copilul începe să plângă pentru că pielea lui începe să usture și să se inflameze și mai mult. Eczema se repară întotdeauna cu produse cicatrizante, iar în faza de uscăciune se recomandă emoliente și produse blânde de curățare. (...) O îngrijire optimă, mai ales atunci când debutează dermatita atopică în copilărie, asigură o vindecare mai rapidă și facilă a afecțiunii?”, a mai întrebat Adela Popescu în emisiune, iar medicul nu a ezitat să răspundă: „Vestea bună este că ea se autolimitează undeva până la vârsta de doi ani. Dacă boala debutează între trei și șase luni, de cele mai multe ori, undeva la vârsta de doi ani se încheie acest proces. Mai problematic este atunci când dermatita atopică se declanșează mai târziu. În oricare dintre cazuri, va trebui să alegem pentru îngrijirea noastră doar produse dermatocosmetice. Le recomand pentru că au fost realizate cu ajutorul studiilor clinice, sunt eficiente și oferă pielii toleranță. În general, acestea produse trebuie să conțină ingrediente emoliente, adică unt de shea, petrolatum, ceramide, anumite produse calmante cum ar fi niacinamida sau elemente care pot să repare și să reechilibreze bariera cutanată a pielii”, a mai explicat dermatologul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel