''Top Gun: Maverick'', proces pentru încălcarea drepturilor de autor. Familia scriitorului de la care a plecat povestea vrea despăgubiri

Top Gun: Maverick, captură foto YouTube
Descriere foto: Top Gun: Maverick, captură foto YouTube

Familia unui scriitor al cărui articol a stat la baza filmului din 1986 "Top Gun", cu Tom Cruise în rolul principal, a dat luni în judecată studioul Paramount Pictures pentru încălcarea drepturilor de autor asociate unei continuări a acelui lungmetraj, superproducţia "Top Gun: Maverick", lansată în 2022.

Potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Federal din Los Angeles, divizia Paramount Global nu a achiziţionat din nou drepturile asociate articolului "Top Guns", publicat de Ehud Yonay în 1983 în revista lunară California, de la familia sa înainte de lansarea acestui sequel.

Shosh Yonay şi Yuval Yonay, care locuiesc în Israel şi sunt văduva, respectiv fiul lui Ehud Yonay, consideră că studioul Paramount a ignorat în mod intenţionat faptul că drepturile de autor au revenit în posesia familiei Yonay în ianuarie 2020, nerespectând astfel legea federală a copyrightului.

Paramount nu a răspuns deocamdată solicitărilor de a face declaraţii pe această temă.

Reclamanţii solicită despăgubiri a căror valoare nu a fost dezvăluită, inclusiv o parte din încasările obţinute de "Top Gun: Maverick", precum şi împiedicarea studioului Paramount de a distribui acest film sau de a produce alte continuări ale producţiei originale.

"Top Gun: Maverick" este filmul cu cel mai mare succes în box-office-ul din acest an, obţinând încasări de 291 de milioane de dolari în America de Nord şi 548,6 milioane de dolari la nivel global în primele 10 zile după lansare, notează Agerpres.

 

"Top Gun: Maverick" continuă să survoleze box-office-ul nord-american

Al doilea weekend de prezenţă în cinematografele din America de Nord pentru "Top Gun: Maverick" i-a adus producţiei cu Tom Cruise încasări 86 de milioane de dolari.

Continuarea filmului de succes "Top Gun", lansat în urmă cu 36 de ani, a ajuns în clasamentul celor zece producţii cu cele mai bune încasări în al doilea weekend de proiecţii în Statele Unite şi Canada, potrivit Variety. Pelicula a obţinut încasări de 151 de milioane de dolari în primul weekend de la lansare.

Pelicula "Top Gun: Maverick" a fost salutată de criticii de specialitate. Tom Cruise interpretează încă o dată rolul pilotului de încercări din marina americană Pete "Maverick" Mitchell, devenit între timp căpitan, care se antrenează pentru a bombarda o uzină de uraniu îmbogăţit dintr-o ţară agresoare, notează Agerpres.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Dată: 07 iun 2022, 09:41 | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience